WRC Kroatië: Ogier wint, Neuville blijft WK-leider

Sébastien Ogier (Toyota) heeft voor de tweede keer in zijn carrière de rally van Kroatië gewonnen. In de vierde manche van het WRC nam de Fransman twee proeven voor het einde de leiding en die gaf hij niet meer af. Voor Ogier is het zijn 59ste overwinning uit zijn carrière. Thierry Neuville (Hyundai) eindige na een een fout op zondag als derde, maar de Belg blijft wel WK-leider.

Foto’s: ©Toyota/Hyundai

Op vrijdag en zaterdag streden Thierry Neuville, Elfyn Evans (Toyota) en Sébastien Ogier voor de achttien punten die na zaterdag te verdienen zijn. Na een secondenduel sloot onze landgenoot de eerste twee dagen van de rally als leider af, waardoor hij de achttien punten verdiende. Met een achterstand van 4,9 seconden stond Evans op de tweede plaats, goed voor vijftien punten, teamgenoot Ogier volgde op 11,6 seconden als derde.

Ogier pakt zijn honderdste podium

KP18 werd de belangrijkste proef van de volledige rally. Leider Thierry Neuville en tweede in het klassement Elfyn Evans gingen allebei in de fout, beschadigden de wagen en verloren twintig seconden op Ogier. De Fransman gaf de leiding niet meer af en won de rally van Kroatië voor de tweede keer in zijn carrière. Elfyn Evans eindigde op de tweede plaats, Neuville moest met de derde plaats tevreden zijn. “Het was een late nota die tot mijn fout leidde”, zei Neuville. “Rijders maken fouten en corijders ook, dus dat kan gebeuren. We nemen belangrijke punten, waarmee we tevreden zijn.

Hyundai-rijder Ott Tänak (Hyundai) en Takamoto Katsuta (Toyota) vervolledigden de topvijf. Daarnaast was de Toyota-rijder de snelste rijder op zondag, waardoor Katsuta voor die prestatie nog zeven punten krijgt. Tänak werd tweede in de uitslag van zondag, Ogier derde. In de Powerstage was Adrien Fourmaux de snelste, voor Tänak en Ogier.

In WRC2 reed Nikolay Gryazin (Citroën) van start tot finish aan de leiding. Yohan Rossel (Citroën) en Pepe López (Skoda) mochten mee op het podium. In Junior WRC won de Est Romet Jürgenson. Gill Taylor en Norbert Maior mochten mee op het podium. Onze landgenoot Tom Rensonnet moest door een kapotte radiator opgeven.

Puntenbalans na de Power Stage

Met de verdeling van de alle punten blijft Thierry Neuville WK-leider. Onze landgenoot scoorde net als Evans negentien punten waardoor zijn voorsprong van zes punten in het WK-klassement standhoudt. Adrien Fourmaux (Ford), die voor de rally van Kroatië op de derde plaats in het WK-klassement stond, scoorde dertien punten en heeft een achterstand van 27 punten op Neuville. Ott Tänak staat op de vierde plaats, gevolgd door Takamoto Katsuta.

De rally van Portugal is de volgende wedstrijd die op de WRC-kalender staat, die van negen tot twaalf mei wordt verreden. Hieronder vindt u de topvijf van het WK-klassement en het constructeursklassement.

Neuville (Hyundai)86 punten
Evans (Toyota)80 punten
Fourmaux (Ford)59 punten
Tänak (Hyundai)53 punten
Katsuta (Toyota)45 punten
Toyota176 punten
Hyundai169 punten
Ford96 punten