WRC Kroatië KP 5-8: gelijke tijd tussen Neuville en Evans na openingsdag, maar landgenoot is wel leider

Na acht klassementsproeven hebben Thierry Neuville (Hyundai) en Elfyn Evans (Toyota) exact dezelfde tijd. Neuville is leider, omdat hij op KP1 de beste tijd reed. Onze landgenoot verloor onder meer in KP6 tien seconden door een lekke band en zag een deel van zijn voorsprong in rook opgaan.

Foto: © Hyundai

In de vijfde klassementsproef reed Thierry Neuville naar zijn vierde scratch in vijf proeven. Het verschil met Evans werd tot 10,1 seconden uitgebreid, maar Neuville verloor zijn volledige voorsprong in KP6. Door een lekke band leverde Neuville tien seconden in en kwam Elfyn Evans terug tot één tiende…

Op KP7 nam Elfyn Evans de leiding over, met een bonus van 1,6 seconden op Neuville. Sébastien Ogier, die al de volledige rally op een derde plaats reed, volgde op 17,6 seconden van de nieuwe leider.

De slotproef van de eerste volledige dag zou voor spektakel zorgen. Neuville kon de 1,6 seconden wegwerken en heeft na acht klassementsproeven dezelfde tijd als Evans. “Ik heb gedaan wat ik kon”, vertelde onze landgenoot na KP8. “Het was niet onze beste dag, maar op de laatste klassementsproef was het gevoel toch wat beter.”

Neuville leider

Thierry Neuville is door zijn snelste tijd op KP1 de leider, maar zal morgen later de baan op moeten gezien de omgekeerde startorde. “Het was een moeilijke proef”, deelde Evans na de slotproef mee. “Ik had geen goed gevoel in de wagen, maar we kunnen toch van onze dag tevreden zijn. Ik wil morgen als eerste starten.”

Na Evans en Neuville zette Sébastien Ogier (Toyota) op de laatste klassementsproef een toptijd neer. De Fransman verkleinde zijn achterstand tot 6,6 seconden en strijdt hierdoor nog steeds mee voor de overwinning. Ött Tanak sluit de openingsdag als vierde af, gevolgd door Adrien Fourmaux als vijfde. Takamoto Katsuta (Toyota) staat op de zesde plaats, terwijl Andreas Mikkelsen de top zeven vervolledigt. Onze landgenoot Grégoire Munster moet na de openingsdag met de achtste plaats tevreden zijn.

Gryazin in WRC2

In WRC 2 is Nikolay Gryazin de leider na acht klassementsproeven. De DG Sport Citroën-rijder heeft een voorsprong van 31,1 seconden op Yohan Rossel (Citroën) en iets meer dan twee minuten op Pepe Lopez (Skoda). Onze landgenoot Tom Rensonnet staat in het JWRC op de tweede plaats. Romet Jürgenson staat aan de leiding en de Est heeft een minuut voorsprong op Rensonnet.

Morgen werken de rijders opnieuw twee lussen van vier proeven af, met de start van de openingsproef om 7u31.

Neuville (Hyundai) 
Evans (Toyota)+0,0
Ogier (Toyota)+6,6
Tänak (Hyundai)+41,1
Fourmaux (Ford)+52,7
Katsuta (Toyota)+1:37,8
Mikkelsen (Hyundai)+2:37,8
Munster (Ford)+3:07,3