Achter de schermen: Luna de Wilde over W Racing Team en haar rol in de motorsport

Autosportwereld duikt regelmatig achter de schermen van de autosport en zo zoeken we vrouwen die in de autosport actief zijn. Ditmaal leidde ons dat naar Luna de Wilde, Press Officer bij W Racing Team.

Tekst: Sally Raspoet en foto’s: © WRT

Wat zijn enkele uitdagingen die je als vrouwelijke professional in de motorsport hebt ervaren?

“Niet veel eigenlijk. Ik ben opgegroeid op het circuit en kon zo mijn contacten opbouwen. Mijn vader is motorsportjournalist, mijn broer is actief in de autosport als rijder (Ugo de Wilde) en mijn oom (Bruno de Wilde) en grootvader delen een passie voor rally. Dus als ik niet op de karttracks stond, was het wel op één of ander circuit. Daarom heb ik vooral goede ervaringen gehad als vrouw in de motorsport. Nu werk ik voor het W Racing Team als media coördinator. Ik overzie alle persberichten en communicatie tussen journalisten en onze rijders. Daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor onze VIP-faciliteiten. In ons team werken ook een aantal vrouwen, ook in leidinggevende functies, en we zijn echt een hecht team.”

Hoe bouwt het team banden op met fans en sponsors, zowel op als naast het circuit?

“We streven ernaar zoveel mogelijk interactie mogelijk te maken. We hebben natuurlijk een erg bekende rijder en dat trekt veel aandacht. Vooral voor de races in Italië (Misano, Imola) komen er erg veel fans voor Valentino Rossi. Naast de handtekeningensessies, waar contact met de fans gegarandeerd is, organiseren we ook winacties waarbij fans de kans krijgen om VIP-tickets te winnen. Zo geven we binnenkort bijvoorbeeld een vader met zijn vijfjarig zoontje een rondleiding in de box, een droom die ze anders niet hadden kunnen waarmaken. Of zijn er sponsors en partners die met elkaar beginnen samenwerken, na een ontmoeting in onze VIP-structuur.”

WRT heeft net een nieuwe hospitality aangekocht, die de eerste maal op het Circuit van Paul Ricard is gebruikt. Welke stappen onderneemt het W Racing Team om een positieve impact op het milieu te hebben, gezien de toenemende aandacht voor duurzaamheid in de autosport?

“WRT streeft ernaar alle ESG-doelen te bereiken. In onze nieuwe hospitality hebben we enkele nieuwe maatregelen ingevoerd, zoals herbruikbare bekers en ledlampen. Ook geven we sleutelhangers aan onze gasten, gemaakt van carbon van onze wagens, met een QR-code waarmee je kunt opzoeken van welke wagen het afkomstig is. Het hospitality gebouw is ook met minder vrachtwagens dan normaal opgebouwd. Maar naast onze hospitality, die dus een stuk duurzamer is, ligt de focus vooral op ons nieuwe hoofdkwartier. We verhuizen in december naar Luik, waar we nog meer aandacht zullen besteden aan duurzaamheid, zoals het installeren van zonnepanelen, zorgvuldige recycling en een padelvelden voor het welbevinden van onze medewerkers. Met deze veranderingen krijgen we het BREEAM-certificaat, een certificaat dat de duurzaamheid van gebouwen evalueert.”