FIA WEC Qatar: maak kennis met de nieuwe Ford Mustang GT3

De enige echte nieuwkomer in het LMGT3-veld van het FIA WEC 2024 is Ford. De Amerikaanse constructeur ontwikkelde in samenwerking met Multimatic de Ford Mustang GT3, een wagen die we dit jaar al op diverse fronten aan het werk zullen zien en die recent uiteraard zijn debuut maakte, tijdens de voorbije 24 Uur van Daytona. In het FIA WEC is het Duitse Proton Competition verantwoordelijk voor de inzet van de twee exemplaren van de Amerikaanse volbloed.

Foto’s: FIA WEC

Autosportwereld had in Qatar de kans om samen te zitten met Kevin Groot, de programmamanager van het GT-programma van Ford Performance Motorsport. Hij gaf tekst en uitleg over verleden en heden van de Mustang GT3.

“Het project is ondertussen al 2,5 jaar oud, we zijn ermee in augustus 2021 gestart. Op dat moment kregen we groen licht voor een nieuwe GT3 van Ford en kon het proces starten. Om je een idee te geven, in de eerste fase werkten er tien voltijdse en vijf deeltijdse medewerkers aan de motor en evenveel aan het design van de auto. Het GT3-project is enorm veeleisend geweest, wat mij betreft zelfs intenser dan de ontwikkeling van de Ford GT, ondanks het feit dat die laatste een auto uit de GTE-categorie was. Zo hebben we met de Mustang niet minder dan 14 000 testkilometers afgemaald, tegen 8 000 met de Ford GT.”

Waar ligt dan aan?

“De complexiteit toch wel van het GT3-lastenboek, ondanks het feit dat wij maar één auto ontwikkelen voor alle GT3-kampioenschappen in de wereld. Er is dus geen kit voor het FIA WEC, noch voor Le Mans, in tegenstelling tot wat andere constructeurs doen. Grappig detail, bij de redactie van de reglementen trokken mijn Franstalige collega’s soms andere conclusies dan wij die op basis van de Engelse tekst werkten.”

En ondertussen racet de auto al, wat zijn de eerste bevindingen?

“Na Daytona waren er gemengde gevoelens, maar eigenlijk was de sfeer goed, want we kenden veel minder problemen dan bij het debuut van de Ford GT. Ondertussen staan we nog wat verder, na de testdagen hier in Qatar, maar we voelen ook dat we nog meer tijd nodig hebben om echt daar te staan, waar we willen staan. Anderzijds, met dit team kunnen we in de loop van het seizoen wel mooie dingen laten zien. Ik ben ervan overtuigd dat we competitief zullen zijn.”

Uiteraard is er niet alleen het FIA WEC, maar ook de GT World Europe.

“Na wat er gebeurd is wat betreft GT World (het verhaal Dinamic GT nvdr.), zal er dus één wagen in het GT World-kampioenschap in Europa zijn en wie weet is er een optie voor een tweede wagen in Spa. Wat de rijders betreft, zal er snel door het team gecommuniceerd worden, maar uiteraard hebben wij rijders onder contract en de bedoeling is vanzelfsprekend dat zij racen. We hebben ze niet aangetrokken om met de fiets te rijden (lacht).”

De teams van Proton Competition Ford zijn de #77 van Hardwick-Robichon-Barker en de #88 van Roda-Pedersen-Olsen.