FIA WEC Qatar: Porsche bovenaan in eerste vrije training

In Qatar is de eerste meeting van het FIA WEC 2024 van start gegaan en dat met een vrije training van 90 minuten, die op enkele kleinere incidenten na, vlekkeloos verliep. De snelste tijd was voor de #5 Porsche Penske Motorsport Porsche 963 van Campbell-Makowiecki-Christensen, nipt voor de Ferrari 499P van Calado-Pierguidi-Giovinazzi. Om 15u30 Belgische tijd volgt een tweede vrije sessie van alweer anderhalf uur.

Foto: Porsche

Met vijf Porsche 963 in de top 7, kunnen we stellen dat het Duitse merk op zijn minst een stap voorwaarts heeft gezet, al zullen we pas zaterdag na de race de echte waardeverhoudingen kennen. Niet minder dan tien wagens bleven overigens binnen de seconde van de snelste chrono, met naast de vijf Porsche 963 – Laurens Vanthoor werd derde op één tiende van een seconde -, ook de beide Ferrari 499P, de enige Cadillac V-Series.R, de #7 Toyota GR010 van Conway-de Vries-Kabayashi en de #94 Peugeot 9X8 van onder meer Stoffel Vandoorne.

De rest van het Hypercar-veld volgde binnen de twee seconden, met de beide BMW M Hybrid V8 van WRT op de plaatsen 14 en 17. Dries Vanthoor werd in zijn BMW zeventiende.

In GT zagen we min of meer een identiek beeld, met de top 9 binnen de seconde en het hele veld binnen de twee seconden. De Belgen tikten aan als zevende (Maxime Martin, WRT BMW M4), negende (Tom Van Rompuy, TF Sport Corvette) en dertiende (Sarah Bovy, Iron Dames Lamborghini). De snelste tijd was voor de United Autosports McLaren 720S van Caygill-Pino-Sato.