F2: seizoen start dit weekend in Bahrein, Cordeel weer van de partij

In de schaduw van de Formule 1 beginnen ook de F2 en F3 aan hun nieuwe seizoen. We beginnen ons overzicht voor komend seizoen bij de Formule 2. Daar vinden we met Amaury Cordeel een Belg terug, maar er rijden nog kanshebbers op de titel rond.

Tekst: Gilles Debeer – Foto’s: F2 – Dutch Photo Agency

De F2 treedt al jaren in de voetsporen van het grote broertje, met name de F1. De competitie laat al jaren jong talent naar de koningsklasse van de eenzitters doorstromen. Met namen als Lewis Hamilton, George Russell en Charles Leclerc staan er mooie namen op de erelijst van de Formule 2.

Van GP2 naar F2

Om terug te keren naar de oorsprong van de Formule 2 maken we een sprong naar 1948. Drie jaar na het einde van WOII bouwde Ferrari zijn eigen F2-wagen. De Ferrari 166 F2 maakte zijn debuut tijdens de Grote Prijs van Firenze, een succes voor de Formule 2. Daarna werd in 1960 het eerste kampioenschap gehouden met Jack Brabham als winnaar. Zeven jaar later introduceerde de FIA het Europese Formule 2-kampioenschap. Onze landgenoot Jacky Ickx was de winnaar van de eerste editie.

In 1985 werden de opzet en de naam van de Formule 2-klasse gewijzigd. De rijders waren verplicht om met wagens uitgerust met een 3000 cc-Cosworth-motor te rijden. De klasse kreeg met Formule 3000 een andere naam, maar verdween daarmee wat uit de belangstelling.  

Het GP2-kampioenschap werd in het leven geroepen in 2005. Onder meer Stoffel Vandoorne won in 2015 de wereldtitel.

Nieuwe kampioen

Sinds 2017 voert de FIA opnieuw de naam Formule 2 weer in. Dit jaar wordt het achtste seizoen georganiseerd. Regerend kampioen Théo Pourchaire mag volgens de regels zijn titel niet verdedigen. De Fransman had op een overgang naar de Formule 1 gehoopt, maar kreeg geen zitje bij de tien teams. Pourchaire rijdt dit jaar in de Super Formula, de Japanse Formule 2, al zijn de Japanse wagens wel sneller. Ook Frederik Vesti en Jack Doohan, de nummers twee en drie van vorig jaar, zijn er niet meer bij.

Een nieuwe kampioen zullen we zeker krijgen, maar welke rijder op het hoogste schavotje zal staan is niet duidelijk. In de Formule 2-wereld wordt alvast een naam naar voren geschoven. Met zijn zeventien jaar is Andrea Kimi Antonelli de grote favoriet voor de titel. De Italiaan won vorig jaar het regionale Midden-Oosten kampioenschap en het regionale Europese kampioenschap. In Bahrein kan Antonelli voor het eerst in de F2 zijn stempel drukken.

Antonelli zal tegenstand krijgen van F3-kampioen Gabriel Bortoleto. Ook rijders als Oliver Bearman, Isack Hadjar en Ritomo Miyata zijn er nog titelkandidaten. Amaury Cordeel zal ons land vertegenwoordigen bij Hitech Pulse-Eight.

Hieronder vindt u alle teams met hun rijders en de kalender voor komend seizoen:

ART Grand PrixVictor MartinsZak O’Sullivan
Prema RacingOliver BearmanAndrea Kimi Antonelli
Rodin MotorsportZane MaloneyRitomo Miyata
DAMS Lucas OilJack CrawfordJuan Manuel Correa
Invicta RacingKush MainiGabriel Bartoleto
MP MotorsportDennis HaugerFranco Colapinto
Van Amersfoort RacingEnzo FittipaldiRafael Villagomez
Hitech Pulse-EightAmaury CordeelPaul Aron
Campos RacingIsack HadjarJosep Maria Marti
TridentRichard VerschoorRoman Stanek
PHM AIX RacingJoshua DürksenTaylor Barnard
GP van Bahrein1-2 maart
GP van Saoedi-Arabië8-9 maart
GP van Australië23-24 maart
GP van Emilia-Romagna18-19 mei
GP van Monaco25-26 mei
GP van Spanje22-23 juni
GP van Oostenrijk29-30 juni
GP van Silverstone6-7 juli
GP van Hongarije20-21 juli
GP van België27-28 juli
GP van Italië31 augustus – 1 september
GP van Azerbeidjan14-15 september
GP van Qatar30 november – 1 december
GP van Abu Dhabi7-8 december