FIA WEC Qatar – Interview Stoffel Vandoorne: “Een top-10 zou al goed zijn”

Stoffel Vandoorne wordt binnenkort 32 en is ondertussen al aan zijn vijftiende seizoen in de autosport toe. Dit seizoen 2024 werkt hij opnieuw volledig in dienst van de groep Stellantis af, met uiteraard het WK Formula E in de kleuren van DS Penske en het FIA WEC voor Peugeot TotalEnergies. In Qatar treedt Vandoorne nog aan in de oude versie van de Peugeot 9X8, samen met Loïc Duval en Paul Di Resta, waar het trio vanaf Imola met een stevig vernieuwde Peugeot aan de start zullen staan.

Opvallend, de ‘oude’ versie van de 9X8 lijkt het ook behoorlijk goed te doen in Qatar. “We hebben inderdaad de testen achter de rug, waarbij we alles hebben gedaan wat we moesten doen, maar we kenden ook enkele kleine problemen. Wat het wordt, zien we wel”, aldus de West-Vlaming. “We zitten in een goed venster, maar uiteraard kan je moeilijk vergelijken met de andere constructeurs. Anderzijds verwacht ik dat Toyota en Ferrari nog steeds een stap verder zullen staan. We moeten hier niet beginnen dromen en de top 10 zou al goed zijn. Dit gezegd zijnde, dit maakt meteen duidelijk hoe sterk dit kampioenschap is.”

Ondertussen werkt Stoffel Vandoorne ook al aan de vernieuwde Peugeot 9X8. “Alles hangt uiteraard af van de BoP die je krijgt, maar we gaan een stap vooruitzetten, zeker wat betreft het bandenmanagement, gezien we nu met de bandenafmetingen van de concurrenten gaan rijden. Dat is vooral goed voor de race zelf. Maar ook hier, het is eigenlijk wat koffiedik kijken en de echte stand-van-zaken zal je pas na Imola kennen.

Net als Jenson Button had Stoffel Vandoorne de start van het FIA WEC-kampioenschap ook liever niet tegelijkertijd met de F1 gezien. “Dat is een probleem, inderdaad, maar beide kampioenschappen zijn moeilijk te vergelijken.”

Noteren we uiteraard dat Stoffel Vandoorne niet zal rijden tijdens de Belgische FIA WEC-manche, gezien de Kortrijkzaan dan in Berlijn is voor de Formula E.