FIA WEC Qatar – Interview Jenson Button: “Dit kampioenschap is uitzonderlijk”

Het FIA WEC staat dit jaar niet enkel synoniem voor een karrevracht aan constructeurs, maar ook alle grote namen uit de uithoudingsracerij en bij uitbreiding een aantal legendes uit de motorsport tekenen present. Uiteraard hebben we het dan over Valentino Rossi, meervoudig wereldkampioen MotoGP, maar er staat ook een wereldkampioen F1 aan de start in Qatar. Jenson Button, 44 ondertussen, won de F1-titel in 2009 en nu doet de Brit het in een Hertz Team Jota Porsche 963 samen met Philip Hanson en Oliver Rasmussen. Hij droomt van een zege in Le Mans, maar onderstreept vooral hoe groot het FIA WEC is geworden.

Foto’s: © Porsche

Ik ben 44, maar dat wil niets zeggen. Zo lang je je verzorgt, kan je op hoog niveau presteren. Kijk maar naar Fernando Alonso”, aldus de joviale Brit. “Ik voel me nog steeds erg goed, al draag ik nu wel een bril om te racen (lacht). Ik ben echt gemotiveerd om hier te presteren en te winnen, dat is typisch voor topsporters, maar ik amuseer me hier ook erg en dat is belangrijk. Op dit tijdstip in mijn carrière moet racen echt fun zijn.

Waarom kiest Jenson Button voor het FIA WEC?

“Sommige mensen zullen zeggen dat de F1 het hoogste is wat je in de autosport vindt, maar voor mij is dat vandaag het FIA WEC. Tien jaar geleden was het al top, met Toyota, Porsche en Audi, waarna het even minder ging, maar vandaag is de top opnieuw bereikt. Dit kampioenschap is echt uitzonderlijk en groot… Bovendien zijn de auto’s erg complex. Zet een goede rijder in een F1 en hij zal vlug op een halve seconde zitten van de referentie, maar dat is hier niet het geval. De rijders die vorig seizoen alle races hebben gereden, hebben de wagens nu pas echt 100% onder de knie.”

En wat kan het FIA WEC nog aan zijn marketing verbeteren?

“Niet op dezelfde dag als de F1 starten (lacht).”

Is het officiële team van Porsche kloppen een drijfveer?

“In de autosport moet je om te winnen iedereen verslaan, in de eerste plaats je eigen teamgenoten en dan al de rest. Dus als we willen winnen, moeten we voorbij het fabrieksteams van Porsche, maar dat is geen doelstelling op zich. Ik rij net in een privéteam omdat het meer relaxed is dan in een officieel team en toch wil iedereen hier absoluut winnen. Dit team geeft zich 100%.”

Wat zijn de ambities dan dit seizoen?

“Zoals ik zei winnen, maar uiteraard staat Le Mans heel hoog op mijn lijstje. Die race geeft zoveel emotie, op het einde heeft precies iedereen zin om te huilen. Ik heb de GP F1 van Monaco gewonnen en Le Mans wil ik ook. De Indy 500 zal niets worden. Ik heb heel veel respect voor die rijders, maar ik laat dat aan mij voorbijgaan.”