FIA WEC Qatar: wat moet u weten?

Op het International Circuit van Losail in Qatar zijn de testritten in de aanloop naar de eerste manche van het FIA WEC dan toch kunnen starten. Autosportwereld is aanwezig in Qatar en zal u de komende dagen zo dicht mogelijk bij de actie brengen. Hierbij alvast een overzicht van de belangrijkste informatie:

Foto: © Porsche

De campagne van het FIA WEC start met de 1812 kilometer van Qatar, een wat vreemde afstand, maar wel een afstand die verwijst naar de nationale feestdag van het gastland. Die jaarlijkse feestdag wordt gevierd op 18 december om de datum in 1878 te herdenken wanneer Sjeik Jassim bin Mohammed Al Thani zijn vader opvolgde als Emir en het land naar eenheid leidde. Mogelijk zal de maximale afstand, met name 10 uur, onvoldoende zijn om de afstand af te leggen (337 ronden). 

Het circuit zelf is nieuw voor het kampioenschap, een kampioenschap dat traditioneel op goed 100 kilometer van Qatar eindigt, met name in Bahrein waar al jaren gereden wordt. Porsche Penske Motorsport, Team Jota, Ferrari AF Corse en Toyota hebben in november al op het circuit in Qatar getest. 

Het circuit is 5,380 kilometer lang en telt zestien bochten, en in het verleden werden er al twee GP F1 verreden, met Lewis Hamilton en Max Verstappen als winnaars. Het WTCC en WTCR waren er ook al meermaals te gast. Het circuit is ook bekend bij de MotoGP-fans. 

Na de twee testdagen op maandag en dinsdag, volgt er op woensdag een rustdag, waarna donderdag de eerste dag van de meeting zelf inluidt: 

VT1: donderdag van 12u20-13u50

VT2: donderdag van 14u00-17u00

VT3: vrijdag van 11u00-12u00

Q: vrijdag van 16u00-17u08

Race: zaterdag van 11u00 tot 21u00

(Lokale tijd, Belgische tijd is -2 uur)

Meer info over de deelnemers en de deelnemerslijst vindt u hier: