FIA WEC 2024: 37 wagens, zes Belgen en vijftien ex-F1-rijders.

De teerlingen zijn geworpen en de rijders voor de eerste race van het FIA WEC 2024 zijn bekend. 37 wagens, van een recordaantal van veertien constructeurs, staan op de deelnemerslijst voor de 1812 km van Qatar, de eerste race van het FIA World Endurance Championship 2024, op zaterdag 2 maart 2024 en onder hen tellen we ook zes Belgen.

Foto: © FIA WEC

Alpine, Aston Martin, BMW, Cadillac, Corvette, Ferrari, Ford, Isotta Fraschini, Lamborghini, Lexus, McLaren, Peugeot, Porsche en Toyota verzamelen eind februari voor de testdagen van het FIA WEC op het Circuit International de Lusail, waar op 2 maart ook het World Endurance Championship 2024 zelf van start gaat.

Dit seizoen van het FIA WEC zal de deelname zien van niet alleen veertien merken, maar ook van enkele van de meest beroemde rijders uit de geschiedenis van de gemotoriseerde sporten, waaronder de zevenvoudig MotoGP-wereldkampioen Valentino Rossi en de Formule 1-wereldkampioen 2009, Jenson Button, maar ook de Poolse alleskunner Robert Kubica of Mick Schumacher. In totaal zien we niet minder dan vijftien ex-F1-rijders aan de start van het WK Uithouding. Naast Jenson Button, Robert Kubica en Mick Schumacher, zijn dat Sébastien Bourdais, André Lotterer, Nyck De Vries, Kamui Kobayashi, Sébastien Buemi, Brendon Hartley, Will Stevens, Antonio Giovinazzi, Daniel Kvyat, Jean-Eric Vergne, Paul Di Resta en Stoffel Vandoorne.

Bij al dat geweld zien we uiteraard ook enkele Belgen, met in de topcategorie ‘Hypercar’ uiteraard het Belgische BMW M Team WRT, met onder meer Dries Vanthoor in één van de beide BMW M Hybrid V8. Nog in de topklasse zien we ook Dries’ oudere broer Laurens Vanthoor, maar hij doet het uiteraard in de kleuren van Porsche Penske Motorsport. Stoffel Vandoorne is dan weer één van de rijders van Peugeot TotalEnergies.

In totaal zien we negentien wagens in de klasse Hypercar, tegen achttien in LMGT3 en ook daar starten drie Belgen en vertegenwoordigt Team WRT het Duitse BMW. Onder hun rijders zien we uiteraard Maxime Martin. Hij kruist de degens met onder meer Tom Van Rompuy (Corvette) en Sarah Bovy (Lamborghini).   

Noteren we nog dat de klasse LMP2 verdwenen is uit het FIA WEC, met uitzondering van de 24 Uur van Le Mans en dat op 11 mei het WK ons land aandoet.