IGTC Bathurst: slechts drie constructeurs in IGTC, 30 deelnemers voor de wedstrijd

Komend weekend start in het Australische Bathurst het seizoen 2024 van de Intercontinental GT Challenge. Deze internationale competitie voor GT3-wagens lijkt echter stevige concurrentie te ondervinden van andere GT3-competities, met in de eerste plaats het FIA WEC, maar ook het Amerikaanse IMSA. Slechts drie constructeurs strijden het hele seizoen voor de constructeurstitel, een seizoen dat voor ons in de nacht van zaterdag op zondag op Australische bodem van start gaat.

Foto: © IGTC

Mercedes, Porsche en BMW: dat zijn de fabrikanten die dit jaar om de titel strijden in de IGTC, waarbij na de 12 Uur van Bathurst ook de 24 Uur van de Nürburgring, de 24 Hours of Spa en Indianapolis 8 Hour op de kalender staan. Er is dus geen sprake meer van Audi, Ferrari of Lamborghini, noch van McLaren, Aston Martin, Ford of Corvette. In tegenstelling tot alle jaargangen sinds de eerste editie van de serie in 2016, nomineren de deelnemende merken geen wagens meer voor de wedstrijd. In plaats daarvan komen alle bolides van het merk automatisch in aanmerking voor rijders- en constructeurspunten. Net als voorheen kunnen alleen de twee beste auto’s van elk merk punten scoren voor de merkentitel, terwijl de eerste 10 rijders punten behalen voor de rijderstitel, ongeacht het merk.

Mercedes met negen van de veertien wagens

In Bathurst heeft Mercedes-Benz het overwicht, met negen bolides, waaronder vijf in de klasse ‘Pro’, evenwel zonder Belgen. Porsche en BMW tellen ieder twee wagens in Pro. Bij Porsche zien we Laurens Vanthoor aan het werk, in de Manthey EMA Porsche 911 GT3 R, terwijl Alessio Picariello het in Pro/Am moet doen met een identieke wagen. BMW wordt uiteraard door WRT vertegenwoordigd, met twee BMW M4 GT3, waar we Dries Vanthoor en Charles Weerts in één wagen zien, Maxime Martin in de andere. Alles samen komen veertien wagens in aanmerking voor de IGTC-punten.

Daarnaast zien we nog zestien andere wagens aan de start verschijnen – zij scoren geen IGTC-punten -, met onder meer vier Audi R8 LMS GT3, waarvan twee sterke line-ups in de ‘Pro’ categorie. Er start ook één Lamborghini Huracan in GT3. Verder tellen we vier GT4’s (McLaren, Mercedes en Ginetta), één GT2 (KTM) en zes wagens in de Invitation Classe, met drie IRC GT, twee Marc II V8 en één Vortex.

De deelnemerslijst

De kwalificaties vinden plaats rond de klok van zes uur ’s morgens op zaterdag en de race start zaterdagavond om 19u45 onze tijd en eindigt dus zondagochtend om 7u45.