F1 Bahrein testdagen: Verstappen meteen vooraan, Ferrari volgt

Het is wachten tot 2 maart wanneer het officiële F1-seizoen start in Bahrein, maar deze ochtend draaiden de motoren wel al tijdens de eerste sessie van de testdagen. Uit de resultaten kunnen we nog niet veel afleiden, maar een eerste indruk is er wel al.

Foto: Ferrari – Tekst: Gilles Debeer

Ready for the new season! Het was de boodschap die elk team deze week op sociale media plaatste. Deze ochtend testten de tien teams vier uur lang hun nieuwe bolide voor het komende seizoen. Na de ochtendsessie staan nog twintig test-uren op het programma. Het International Circuit Bahrein, uiteraard in Bahrein, is de ideale voorbereiding op de eerste Grote Prijs van het seizoen dat op hetzelfde circuit plaatsvindt.

Voor de tien rijders waren tijden deze ochtend niet belangrijk. Toch probeerden ze allemaal de grens van de wagen op te zoeken, waardoor de foutenmarge groot was. Tijdens de eerste vier uur lag de focus bij de aerodynamica en de nieuwe onderdelen van de wagen. Hierdoor leren teams en rijders de wagen beter kennen en kunnen ze aanpassingen doen waar nodig. Aan het einde van de ochtendsessie was de top drie niet vreemd voor de volgers. Max Verstappen topte de sessie in zijn RB20 voor Charles Leclerc (Ferrari) en Fernando Alonso (Aston Martin). De bolide van Verstappen toont ook dit jaar snel op het circuit, vooral omdat de ‘porpoising’, het stuiteren van de wagen, nog steeds aanwezig is bij andere teams en niet bij de RB20.

Stuiterende Mercedes en Ferrari

Twee van die stuiterende wagens waren Mercedes en Ferrari. In de beginuren van de sessie verliep alles goed, maar toen beide rijders snellere ronden draaiden, stuiterden de wagens harder op de rechte stukken. Opnieuw een probleem voor Mercedes en Ferrari, zeker nadat de twee renstallen vorig jaar de porpoising hadden weggewerkt. Ook bij McLaren is het probleem nog niet volledig verdwenen.

Zorgen bij Williams en Haas

Onderaan de toptien vinden we Haas terug. Het Amerikaanse team gaf deze ochtend de voorrang aan het bandenprobleem van vorig jaar. De hoge slijtage van de rubbers zorgde ervoor dat Haas in 2023 niet kon presteren zoals het wou. Nieuwe teambaas Ayao Komatsu moet het team naar meer punten leiden, net zoals Williams vorig jaar deed al zit het Britste team na de ochtendsessie niet zonder zorgen. Met nog twintig minuten op de klok parkeerde rijder Alex Albon zijn wagen langs de baan. Volgens het team gaat het om een mechanisch probleem. Niet de beste start voor het team van James Vowles.

Hieronder vindt u de top tien van de ochtendsessie:

Max VerstappenRed Bull Racing1:32.548
Charles LeclercFerrari1:33.247
Fernando AlonsoAston Martin1:33.385
Oscar PiastriMcLaren1:33.658
Yuki TsunodaVisa Cash App RB1:34.136
George RussellMercedes1:34.230
Vallteri BottasSauber1:34.431
Alex AlbonWilliams1:34.587
Esteban OconAlpine1:34.677
Kevin MagnussenHaas1:35.692