CUPRA zet zijn elektrische offensief voort

CUPRA zet zijn elektrische offensief voort met een nieuwe speciale serie CUPRA Born Business+ Edition en de gloednieuwe CUPRA Born VZ, de e-pic versie van zijn succesvolle model!

(persbericht / foto : ©Cupra)

  • Een nieuwe speciale serie CUPRA Born Business+ Edition, de ideaal uitgeruste auto tegen een zeer scherpe catalogusprijs voor zelfstandigen, fleetklanten en particulieren.
  • De CUPRA Born VZ: de nieuwe sportieve versie die in het teken staat van prestaties, met een vermogenstoename tot 325 pk en een koppel van 545 Nm, een tijd van 0 tot 100 km/u van slechts 5,7 seconden en een topsnelheid van 200 km/u.

Het eerste 100% elektrische model van het merk, de CUPRA Born, vertegenwoordigt de perfecte mix van elektrificatie en prestaties. De CUPRA Born is bijzonder in trek bij zowel B2B- als B2C-klanten, vooral in Vlaanderen waar de Born in aanmerking komt voor de regionale bonus van € 5.000 dankzij een vanafprijs van minder dan € 40.000 inclusief btw.

CUPRA Born Business+ Edition

De CUPRA Born Business+ Edition is een speciale serie met een agressieve prijspositionering die (vooral) zakelijke klanten zal bekoren dankzij de zeer uitgebreide uitrusting met onder meer het navigatiesysteem, donkergrijze 18′ lichtmetalen velgen, Full Link, parkeersensoren voor- en achteraan, achteruitrijcamera, cruise control, rijstrookassistent, getinte achterruiten en zwarte dakbekleding.

De prijsstelling is bijzonder aantrekkelijk, en dit op alle beschikbare versies:
​ ​ ​ Born Business+ Edition 204pk (150kW) 58 kWu : 41.510 € inclusief BTW.
​ ​ ​ Born Business+ Edition 231pk (170kW) 58 kWu : 42.760 € inclusief BTW.
​ ​ ​ Born Business+ Edition 231pk (170kW) 77 kWu : 47.540 € inclusief BTW.

De CUPRA Born Business+ Editions komen het groeiende CUPRA-gamma vervolledigen. Alle CUPRA Born Business+ Editions zijn vanaf vandaag te bestellen voor zowel particuliere als fleetklanten.

CUPRA Born VZ

CUPRA gaat nog een stap verder met de gloednieuwe CUPRA Born VZ. Deze nieuwe, krachtigere versie stelt nieuwe normen in zijn categorie.

VZ staat voor ‘veloz’: dat is Spaans voor ‘snel’, een perfecte manier om het nieuwste voertuig van het merk te beschrijven. De CUPRA Born VZ levert een vermogen van 240 kW en een koppel van 545 Nm en biedt betere sensaties dankzij zijn ophanging met verbeterde geometrische set-up, zijn sportief afgestelde stuurinrichting en zijn verbeterde remgevoel. Deze aspecten zorgen er samen voor dat hij in het gamma van de CUPRA Born de ultieme prestaties biedt, waardoor hij een van de meest dynamische auto’s is in zijn segment.

“De CUPRA Born was een mijlpaal voor het merk toen we het model in 2021 lanceerden als ons eerste 100% elektrische voertuig. En hij heeft uitzonderlijk goed gepresteerd, met 45.300 verkochte exemplaren vorig jaar, een stijging van 44,4% ten opzichte van het jaar daarvoor”, aldus Wayne Griffiths, CEO van CUPRA. “Met de CUPRA Born VZ overladen we dit model met nog meer prestaties, waarmee we andermaal bewijzen dat elektrificatie en prestaties een perfecte match zijn.”

De CUPRA Born VZ maakt gebruik van de geavanceerde aandrijflijntechnologie van de CUPRA Born en draait de knop omhoog: het volledig elektrische systeem levert nu 240 kW vermogen, een toename van 40% ten opzichte van de e-Boost-versie. Het koppel is eveneens opgevoerd tot maar liefst 545 Nm, 75% meer dan om het even welke andere CUPRA-versie. Dat betekent dat de CUPRA Born VZ vanuit stilstand 100 km/u kan bereiken in slechts 5,7 seconden, een volle seconde sneller dan de e-Boost-versie. Ook de topsnelheid werd opgedreven en is nu begrensd op 200 km/u, 40 km/u meer dan de e-Boost-versie.

De CUPRA Born VZ pakt ook uit met verbeteringen aan het onderstel om ervoor te zorgen dat de rijdynamiek beantwoordt aan de harde cijfers.
​Nieuwe DCC Sport-ophanging, responsief stuurgedrag, verbeterd rempedaalgevoel en een robuuste achterrem: samen staan ze garant voor superieure dynamische prestaties.

De nieuwe achterdempers en -veren van de CUPRA Born VZ worden vooraan gecombineerd met de aangepaste afstelling van de demperkleppen en een specifiek veerontwerp, met aangepaste stabilisatorstangen om de DCC Sport-ophanging te creëren. Die stabiliseert het koetswerk van het voertuig en egaliseert en verzacht de oneffenheden van het asfalt.

Het stuursysteem van de CUPRA Born VZ is opgewaardeerd met nieuwe hard- en software om het sportiever te maken.

Dynamische verbeteringen aan de remtechnologie van het voertuig verlenen de VZ een stijver en robuuster remgevoel, waardoor de directheid toeneemt en de zachtheid vermindert ten opzichte van standaardvarianten van de CUPRA Born.

Maar prestaties worden niet bereikt door efficiëntie op te offeren, en de CUPRA Born VZ kan tot 570 km* afleggen. Het batterijpack is verbeterd en biedt nu een nettocapaciteit van 79 kWh (+2 kWh). En de technologie blijft praktisch: de batterij kan thuis worden opgeladen met behulp van een AC-systeem van 11 kW of aan een DC-snellaadpunt van 170 kW, waarbij een snellaadbeurt van 10 tot 80% slechts 30 minuten in beslag neemt*.

Het exterieurdesign van de CUPRA Born VZ is uitgebreid met twee nieuwe kleurkeuzes. Exclusief voor de CUPRA Born VZ is er het speciale Dark Forest, dat bovendien wordt aangevuld met de optie Midnight Black.

Esthetiek wordt verzoend met prestaties met de introductie van twee nieuwe lichtmetalen 20-duimsvelgen, met verschillende technologieën zoals koperkleurige 3D-inzetstukken of smeedtechnologie, om zijn sportieve spirit te benadrukken. Bredere high-performance banden helpen om het vermogen en koppel van de CUPRA Born VZ via de achterwielen over te brengen op de weg. De auto wordt ook geleverd met bredere wielen (8J20”) in plaats van die van de huidige CUPRA Born-versie (7,5J19” en 7,5J20”).

De nieuwste variant van het 100% elektrische voertuig van het merk is afgewerkt met het VZ-logo in donker chroom op de achterklep, evenals het CUPRA-opschrift in donker chroom.

Binnenin trekt de CUPRA Born VZ zijn emotionele design door. De standaard CUP Bucket-stoelen zijn een exclusieve keuzemogelijkheid die alleen in deze versie van de CUPRA Born te vinden is, maar ze worden gedeeld met de CUPRA Formentor VZ5 en CUPRA Leon VZ CUP, met een lager zitgevoel voor een meer ergonomische, sportieve zithouding. In het geval van de CUPRA Born VZ zijn de CUP Bucket-stoelen gemaakt van geüpcycled SEAQUAL® YARN-textiel en DINAMICA met 73% gerecycleerd polyester.

Achter in het voertuig biedt de CUPRA Born VZ dankzij verbeteringen aan de set-up van het onderstel zowel comfort voor drie zitplaatsen als het licht van een zonnedak in hetzelfde pack.

De CUPRA Born VZ is ook uitgerust met regeneratieve schakelpeddels aan het stuurwiel, waarmee kan worden gekozen uit drie verschillende niveaus van energierecuperatie. Wanneer het gaspedaal wordt losgelaten, werkt de motor als een generator die energie terugvoert naar de batterij, waardoor de aandrijflijn nieuwe energie krijgt en de remmen minder snel slijten.

Voor meer controle over de regeneratieve eigenschappen kunnen bestuurders de schakelpeddels gebruiken om in D-modus door de drie verschillende niveaus te lopen, om beter aan te sluiten bij hun rijstijl. Het volstaat om de peddels te gebruiken om het vertragingsniveau te selecteren.

De CUPRA Born VZ zet een stap voorwaarts op het gebied van digitalisering. Hij kan rekenen op een nieuw en groter zwevend infotainmentsysteem van 12,9 duim (+0,9 duim in vergelijking met de huidige CUPRA Born), dat de voordelen van de invoer via het aanraakscherm combineert met een nieuwe verlichte aanraakbalk om het interieurklimaat en het geluidsvolume te regelen.

De CUPRA Born VZ is uitgerust met een nieuw optioneel hifi-audiosysteem met tien luidsprekers, ontwikkeld in samenwerking met de premium audiofirma Sennheiser. Het krachtige 425W-systeem dompelt de bestuurder en zijn passagiers onder in een unieke geluidservaring, terwijl het het afwerkingsniveau van het interieur verhoogt met zijn metallic grille. Het is een audiotechnologie die gebruikmaakt van Sennheisers AMBEO Concerto-software, die in staat is om fundamentele componenten van muziek te distilleren, waaronder verschillende instrumenten en kamerinformatie, en die dan over het hele interieur te verspreiden.

Het interieur wordt standaard verlicht met Smart Light-technologie. Dit is geen sfeerverlichting maar wel een nieuwe dimensie in communicatie tussen mens en machine.

Horizontale full-leds omsluiten de breedte van het dashboard om specifieke kenmerken te versterken en om waarschuwingen en aanwijzingen te geven aan de bestuurder en andere inzittenden. Informatie zoals de laadstatus, geïntegreerde rijhulpsystemen (Front Assist, ACC en C2X-waarschuwing), infotainmentfuncties (spraakbesturing, telefoon, navigatiesysteem), slimme parkeerhulp evenals ver- en ontgrendelen en in- en uitstappen. Die visuele signalen voegen een extra niveau van bewustzijn toe en maken de CUPRA Born VZ veiliger en slimmer.

Het engagement van het merk voor veiligheid en rijcomfort is direct herkenbaar aan het grote aanbod aan opgewaardeerde en nieuwe geavanceerde rijhulpsystemen, geïntegreerd om de bestuurder te helpen en te ondersteunen, ongeacht de situatie.

Travel Assist 2.6 combineert Adaptive Cruise Control (ACC) met Lane Assist (rijstrookassistent) om de rijervaring van de CUPRA Born VZ te verbeteren, maar deze nieuwe versie omvat ook verbeteringen bij het rijden op wegen met slechte markeringen, dankzij de informatie die wordt ontvangen uit de cloud. Het systeem biedt ook ondersteuning bij het wisselen van rijstrook op snelwegen.

Parkeren is nu ongelooflijk eenvoudig: met de nieuwe Remote Park Assist kan de bestuurder het parkeermanoeuvre voltooien met behulp van zijn smartphone, terwijl de Trained Parking Assist het voertuig leert hoe het op courante plekken moet parkeren door de kenmerken en het traject op te slaan op een kaart. En voor doordeweeks parkeren, ongeacht de locatie, biedt de Top View Camera bestuurders een zicht van 360º op de auto en zijn omgeving.

Het technologiepakket voor veiligheid en rijcomfort omvat ook Side Assist om te beschermen tegen voertuigen die zich in de dode hoek bevinden of snel naderen, Front Light Assist om automatisch de werking van de koplampen te regelen, Dynamic Road Sign Display om verkeersborden te interpreteren, Exit Warning voor obstakels bij het uitstappen als de auto geparkeerd staat.

CUPRA is vastbesloten om de behoefte aan mobiliteit in balans te brengen met verantwoordelijkheid voor het milieu. Daarom was de CUPRA Born het eerste model dat werd geleverd met een netto CO2-neutraal concept, waarbij energie uit hernieuwbare bronnen wordt gebruikt in de toeleveringsketen en de resterende uitstoot wordt gecompenseerd door milieu- en projectinvesteringen die volgens de hoogste standaarden zijn gecertificeerd. Deze aanpak wordt voortgezet met de CUPRA Born VZ.

De CUPRA Born VZ wordt gelanceerd in het derde kwartaal van 2024.