Le Mans 24: 62 wagens, waaronder 23 Hypercars aan de start

Op 15 juni om 16u00 uur start de editie 2024 van de 24 Uur van Le Mans en de deelnemerslijst is zoals verwacht indrukwekkend, met ook dit jaar weer 62 auto’s op de startgrid. Het veld bestaat uit 23 Hypercars, 16 LMP2’s en 23 LMGT3’s. Zeven teams vormen de reservelijst. Hoewel de lijst met rijders nog niet volledig is, weten we nu al dat er twaalf ex-winnaars aan de start verschijnen en uiteraard ook drie vrouwen.

Foto’s: ACO en Porsche

Hypercars

De topklasse bestaat uit negen verschillende merken: Ferrari, Toyota, Cadillac, Peugeot, Porsche, Lamborghini, Alpine, BMW en Isotta Fraschini. Na afgelopen juni voor de tiende keer te hebben gezegevierd in Le Mans, staat Ferrari dit jaar klaar om die zege te verdedigen. Ferrari kan uiteraard rekenen op drie wagens, want ook AF Corse is van de partij. Ook Cadillac doet het met drie bolides. BMW, Alpine, Lamborghini, Peugeot en Toyota doen het met twee wagens, Isotta met één. Porsche tot slot vaardigt zes wagens af en ook de eerste reserve is een Porsche 963, met name de tweede bolide van Proton Competition. Ons land telt met WRT één team, terwijl Laurens Vanthoor (Porsche), Dries Vanthoor (BMW) en Stoffel Vandoorne (Peugeot) de Belgische rijders zijn. Indien Proton Competition een tweede Porsche 963 aan de start krijgt, zien we daar mogelijk Alessio Picariello op.      

LMP2

In de LMP2 staan er dit jaar zestien wagens aan de start, waarvan zes in Pro/Am en met DKR Engineering als Belgische vertegenwoordiger, al rijden ze onder Luxemburgse vlag. Verder zien we geen Belgische inbreng.

LMGT3

Dit seizoen schakelt de GT-klasse over van LMGTE naar LMGT3, met een recordveld van 23 deelnemers. Aston Martin, BMW, Corvette, Ferrari, Ford, Lamborghini, Lexus, McLaren en Porsche vormen het startveld. Het volledig vrouwelijke team Iron Dames behoort tot de favorieten na hun uitstekende prestaties van vorig seizoen, met uiteraard Sarah Bovy in de Lamborghini. Team WRT zet dan weer twee BMW M4 GT3 in, voor onder meer Valentino Rossi en Maxime Martin. Tom van Rompuy zien we bij TF Sport Corvette.

De deelnemerslijst vindt u hier