In een notendop: eenzitters

  • FRMEA – In het Regional kampioenschap voor het Midden-Oosten was er nog een titel te begeven. Een formaliteit eigenlijk. Tuukka Taponen (R-Ace) regelde de zaken al van bij het begin van het weekend in Dubai. De Fin pakte de winst in race1 op zaterdag en haalde daarmee meteen ook de titel binnen van 2024. Daarna mocht hij stoom afblazen terwijl Taylor Barnard (PHM) in race2 op zondag naar een mooie zege reed met enkele leuke inhaalbewegingen. Taponen tenslotte, vierde zijn titel met een overwinning in de afsluitende race op zondag. In de eindafrekening eindigt de Fin met een toch wel royale voorsprong op de achtervolgers. Liefst 230 punten voor Taponen, en Barnard (174) op ruime afstand terwijl Camara met 124 punten ook nog op het kampioenschapspodium mocht.
  • F4UAE – Eindstrijd ook in Dubai voor het Formule 4 kampioenschap van de Verenigde Arabische Emiraten. Kean Nakamura, Freddie Slater en puntenleider Keanu Al Azhari waren de drie rivalen voor de titel. Kean Nakamura (Mumbai Falcons) ging alvast zijn kans met een overwinning in de openingsrace van het weekend. Enzo Deligny (R-Ace) mocht daarna zijn eerste F4 zege op het palmares van zijn jonge carrière schrijven in race2 op zaterdag. Nakamura verloor wat van zijn momentum en met een negende plaats en verloor 10 punten op Al Azhari (Yas Marina Academy). Maar de kampioenschapsleider zag ondertussen wel Slater naderen tot drie punten. Over de titel werd beslist in de derde en laatste race van het weekend. De zege was voor Rashid Al Dhaheri (Prema), voor Kean Nakamura (Mumbai Falcons), maar Freddie Slater ging op de derde plaats met de kampioenenbeker aan de haal. Al Azhari kon immers niet beter doen dan een achtste plaats in race3. Slater (172), Nakamura (168) en Al Azhari (164) werd de definitieve eindstand van het kampioenschap.
  • FRO – Helemaal naar Nieuw-Zeeland dan, waar op Highland Parks met de Grote Prijs van Nieuw-Zeeland het Regional Oceania werd afgesloten. Roman Bilinski, de Brit van Poolse afkomst die uitkomt voor M2 Competition, sloot in stijl af. Met zes zeges, twaalf podia en vijf poles domineerde hij dit 2024 kampioenschap. Op Highland Parks illustreerde hij nogmaals zijn kunnen. Ondanks een fout in de kwalificatie, waardoor hij de pole misliep, reed hij naar de derde plaats in zowel race1 als race2. Daarmee verzekerde hij zich mathematisch van de titel. Op zondag stormde hij dan nog eens van de dertiende plaats naar een vijfde. De zeges in de drie races waren tweemaal voor Liam Sceats (M2 Competition) en éénmaal voor zijn teamgenoot Bryce Aron. De titel ging overtuigend naar Bilinski met 385 punten, voor Sceats (341) terwijl Woods-Toth zich met de Kiwi machine liet opvallend met een derde plaats in het kampioenschap en 255 punten.

foto: © toyota.co.nz/Bruce Jenkins