Daytona 24: zege voor Cameron-Nasr-Campbell-Newgarden en Penske Porsche Motorsport

Het werd een fantastische eindstrijd tussen Porsche en Cadillac, waarbij de Duitse constructeur aan het langste eind trok. Dane Cameron, Felipe Nasr, Matt Campbell en Josef Newgarden wonnen met de Porsche 963 van Porsche Penske Motorsport de 62ste 24 Uur van Daytona. Ze hadden aan de finish 2,112 seconden voorsprong op de Whelen Cadillac Racing Cadillac V-Series.R van het trio Pipo Derani, Jack Aitken en Tom Blomqvist. Laurens Vanthoor miste nipt het podium in een schitterende editie van de Amerikaanse uithoudingsklassieker.

(Foto’s: © Porsche Motorsport – Conquest Racing)

Matt Campbell reed zeer sterk op zondagmorgen en na een intense strijd met Jack Aitken wist hij op ongeveer 5u30 van het einde de koppositie te nemen. De Whelen Cadillac bleef de Porsche echter onder druk zetten. Tom Blomqvist werkte de laatste stints af met de Cadillac en zat op anderhalf uur van het einde vlak achter Felipe Nasr. Blomqvist zocht als eerste de pits op en wist met warmere banden Nasr net na zijn pitstop in te halen. De Cadillac leek met de hogere temperaturen wat sneller te zijn dan de Porsche, maar Nasr bleef aansluiten. Op een 50-tal minuten van het einde volgde een laatste neutralisatie. De leidende GTP’s kwamen gelijktijdig binnen en Porsche Penske Motorsport stuurde Nasr net voor de Whelen Cadillac terug op het circuit. Het werd een ware sprint waarbij de snelle ronden elkaar opvolgden, ook bij Louis Delétraz die met zijn Acura derde lag. De Braziliaanse leider hield echter het hoofd koel en weerstond de druk van Blomqvist.

Zo scoorde Penske een tweede zege in Daytona, na deze in 1969 met een Lola T70. Voor de vier rijders zelf was het hun eerste algemene overwinning in de 24 Uur van Daytona. Voor Porsche was het de negentiende zege, waarbij de laatste dateerde van 2003 toen The Racer’s Group met een 911 GT3 RS won. In 2010 zegevierde Action Express met een Riley aangedreven door een Porsche-motorblok en Action Express is nu het team achter Whelen Cadillac Racing.

De Porsche 963 van Laurens Vanthoor, Nick Tandy, Mathieu Jaminet en Kévin Estre werd vierde. Estre was enkele uren voor het einde derde toen hij na een pitstop van de baan ging en een ronde verloor op de leiders. Ze kwamen nadien terug in dezelfde ronde, maar Mathieu Jaminet moest in de slotfase zijn meerdere erkennen in Louis Delétraz in de strijd om de laatste podiumplaats. De vijfde plaats was weggelegd voor Alessio Picariello en zijn teamgenoten Bruni, Jani en Dumas bij Proton Competition. Picariello reed een prima en foutloze wedstrijd met de Porsche 963. De twee BMW M Hybrid V8 finishten als zevende (Maxime Martin) en achtste (Dries Vanthoor), maar op respectievelijk dertien en vijftien ronden nadat ze op zondagmorgen problemen kenden.

Era Motorsport won met het rijderskwartet Merriman-Dalziel-Zilisch-Rasmussen verrassend maar verdiend LMP2. Crowdstrike Racing by APR werd op net geen zeven seconden tweede en Riley vervolledigde het podium.

Risi Competizione en Winward Racing winnen respectievelijk GTD Pro en GTD

Ook binnen beide GT-categorieën werd het een heel open wedstrijd. Het team van Giuseppe Risi won met zijn Ferrari 296 GT3 GTD Pro. Daniel Serra, Davide Rigon, Alessandro Pier Guidi en James Calado telden met de Italiaanse schone 35 seconden voorsprong op de van pole vertrokken AO Racing Porsche. De Paul Miller Racing BMW M4 GT3 die enkele uren van het einde met remproblemen te kampen had werd derde. Frédéric Vervisch en zijn teamgenoten Joey Hand en Dirk Müller vielen op zondag uit door een technisch probleem bij hun Ford Mustang GT3.

In GTD was het de Winward Racing Mercedes die als eerste de finishvlag zag. Russell Ward, Philip Ellis, Indy Dontje en Daniel Morad hadden na 24 uur net geen drie seconden voorsprong op de #21 AF Corse Ferrari. Conquest Racing, het team van Eric Bachelart, werd knap derde met hun Ferrari 296 in handen van Manny Franco, Albert Costa, Alessandro Balzan en Cédric Sbirrazzuoli.

De Iron Dames met Sarah Bovy finishten op een mooie zesde plaats en Jan Heylen werd met de Porsche van Wright Motorsports met een ronde achterstand zevende.

Resultaat