MotoGP Valencia: Bagnaia kampioen, Martin crasht

“Pecco” Bagnaia reed doorheen het perfecte scenario, maar voor uitdager Jorge Martin duurde de droom slechts een kleine vijf ronden. Martin verdween met het nodige drama uit de race, Bagnaia reed naar de finish en pakte zijn tweede opeenvolgende wereldtitel.

foto: © motogp.com

Het werd de perfecte start voor Bagnaia die zich meteen naar de kop van de wedstrijd hees. Echter, ook Martin startte perfect, wurmde zich voorbij de beide KTM en nestelde zich in het wiel van Bagnaia. Dit was MotoGP op zijn best: na twintig wedstrijden zouden de beide titelkandidaten het moeten uitvechten in een rechtstreeks duel voor de punten.

Een eerste kink in de kabel manifesteerde zich in de derde ronde. Martin leek zich net voor de remzone in bocht 1 te verslikken in de slipstream, schuurde langszij de fabrieks-Ducatii van Bagnaia, en stuurde de eigen Pramac Ducati wijd buiten de baan. Het kostte hem zes posities. Bagnaia kon quasi ongehinderd zijn weg voortzetten en redde zijn leidersplaats. Voor Martin werd het nu alle hens aan dek. In een begeesterde stijl vocht hij zich voorbij Vinales en de Aprilia, om middenin het gevecht terecht te komen tussen zijn teamgenoot Zarco en een uitstekend rijdende Marquez (Honda). Helaas, in de vijfde ronde was het dan helemaal gedaan als Martin zich langsheen Marc Marquez probeerde te wurmen, de beide Spanjaarden elkaar raakten en Marquez een kwalijk uitziende duik nam tegen de grond. Ook voor Martin was het spel nu afgelopen. Bagnaia was nu al zeker van de titel.

De vraag bleef dan wie er uiteindelijk de wedstrijd in Valencia zou winnen… Aanvankelijk leek Brad Binder met de KTM op weg naar de zege, maar de Zuid-Afrikaan ging in de fout en liet de plaats aan zijn teamgenoot Jack Miller. Maar de Australiër crashte uit de race met nog acht ronden te gaan. En zo gebeurde het dat de pas gekroonde Francesco “Pecco” Bagnaia zijn nieuwe titel kon vieren met een zege, voor een sterk teruggekomen Digiannantonio (Gresini Ducati) en Johann Zarco (Pramac Ducati).

Moto2 en Moto3

De prijzen waren al een tijdje uitgedeeld in de Moto2. In Valencia zagen we Fermin Aldeguer (Beta Tools SpeedUp) zijn vijfde zege van het seizoen pakken, zijn vierde opeenvolgende, en dat was goed voor de derde plaats in het kampioenschap. Barry Baltus eindigde het seizoen met een twaalfde plaats.
In Moto3 was er de eerste zege voor Ayumu Sasaki (Liqui Moly Husqvarna Intact GP). De Japanner verzekerde zich daarmee het vicekampioenschap.