F2 Abu Dabi: Pourchaire kampioen 2023

Het werd voor de beide titelkandidaten, Theo Pourchaire en Frederik Vesti, een zenuwslopende race. Vesti schudde weer een ijzersterke race uit de mouw. Theo Pourchaire diende zijn voorsprong af te wegen en oordeelkundig zijn voordeel uit te spelen. En dat bracht op! Pourchaire kroonde zich F2 kampioen 2023.

foto: © fiaformula2.com

Prema had weinig keuze in de te volgen strategie. Met de noodzaak om ook de snelste ronde van de race te kunnen halen, ging de Deen van start op de medium banden voor een lange stint, om dan in de eindfase te gaan voor de snelle chrono’s op de lage benzinelading. Theo Pourchaire koos voor de traditionele setup, met start op zachte banden en een vroege pitstop in de zevende ronde. Ondertussen moest Vesti zich vooraan door een pelotonnetje aan Red Bull rijders slaan.

De leiding zou Vesti nooit in handen krijgen want zowel Doohan (Virtuosi) als Pourchaire’s ART-teamgenoot Victor Martins hielden er vooraan flink de pas in. Pourchaire tikte ondertussen de posities af, één per één, de tijd speelde in zijn voordeel. Voor het overige verliep de race redelijk rustig, een virtual safety car in de eindfase niet te na gesproken. Het leverde aan Vesti dan ook weinig “jokermomenten” waarop een drieste tactische beslissing kon worden genomen. Met nog tien ronden te gaan zocht Vesti de Prema pits op voor zijn verplichte stop. De zachte banden kwamen op de wagen. Met dat voordeel moest Vesti zich voorbij Pourchaire werken. Maar de Fransman weerde zich als een duivel in een wijwatervat, ondanks de gebruikte mediums als nadeel. Elke ronde, elke seconde dat Pourchaire de Deen achter zich kon houden, was een klein kiezeltje op zijn weg naar de titel.

Toen Vesti uiteindelijk, een zestal ronden voor de finish, de Fransman achter zich liet, kon hij enkel nog hopen op de derde podiumplaats, een positie die hij uiteindelijk veilig stelde met een gespierd maneuver op Maloney. Maar de titelhoop moest hij opgeven. De zesde plaats van Pourchaire bracht 203 punten op het bord. Vesti, scoorde er 192, en dient genoegen te nemen met het vicekampioenschap. Theo Pourchaire pakt de 2023 titel in de Formule 2, ART de teamstitel. Geven we zeker nog mee dat ver vooruit Jack Doohan naar een mooie zege reed voor Virtuosi, voor Victor Martins, en dat onze landgenoot Amaury Cordeel zijn laatste F2 race van het jaar afsloot op een zestiende plaats.

Heel wat F2 rijders kennen niet echt rust, want meerdere van hen zullen deelnemen aan de F1 tests die hier na het seizoen worden gehouden op Yas Marina.