FIA WEC Bahrein: Toyota vooraan, Sarah Bovy pakt laatste pole in LM GTE-tijdperk

Toyota trok in de laatste kwalificatie van het FIA WEC-seizoen het laken naar zich toe, met een polepositie voor Brendon Hartley in de #8 Toyota GR010. De Nieuw-Zeelander was bijna een halve seconde sneller dan zijn teamgenoot Kamui Kobayashi in de #7 Toyota. Alex Lynn werd voor Cadillac knap derde, op zeven tienden van de polepositie. Sarah Bovy pakte haar derde polepositie, de laatste meteen in het GTE-tijdperk.

Foto’s: FIA WEC en Porsche

Het was een wat vreemde sessie in fasen, met eerst Cadillac vooraan, Ferrari dat kwam opzetten en op een fractie van de Amerikaanse LMDh strandde en uiteindelijk was Toyota toch duidelijk sneller. In de laatste seconden nestelde Kevin Estre, in de Porsche 963 die hij met Laurens Vanthoor deelt, zich bovendien nog tussen de Cadillac en de beide Ferrari van Antonio Fuoco en Alessandro Pier Guidi. Porsche is verder goed voor de plaatsen zeven (#5 Penske), acht (Proton) en negen (Jota), terwijl Peugeot op lichtjaren tiende en elfde werd, voor de Vanwall.

De pole van Hartley maakt dat het trio Hartley-Hirakawa-Buemi nu zestien punten meer telt dan de teamgenoten bij Toyota in de strijd om de titel. Volgens Richard Westbrook van Cadillac, beschikt het Amerikaanse team over goede papieren voor de race, zeker wat betreft de banden “en ik zie ons achter Toyota uitkomen.”

United Autosports pakt ultieme pole in LMP2

De laatste LMP2-polepositie in FIA WEC komt op rekening van Tom Blomqvist en United Autosports, waarbij de Brit in zijn Oreca 07 twee tienden sneller was de Charles Milesi van Alpine. Robin Frijns, in de kleuren van WRT, maakte de top 3 volledig, maar zijn teamgenoot en WK-leider, Louis Deletraz, moest het met een tiende tijd stellen. Team WRT moet met de bolide van Deletraz-Kubica-Andrade tijdens de race minimaal achtste worden om de titel veilig te stellen.  

Bovy de allerlaatste ‘pole’ in LM GTE

In LM GTE was de polepositie voor de derde maal dit seizoen voor Sarah Bovy in de Iron Dames Porsche 911 RSR. Ondanks een foutje van de Brusselse in haar mogelijk laatste snelle ronde, kon ze de concurrentie achter zich houden. De verschillen waren echter klein, met niet minder dan zes wagens binnen één en dezelfde seconde. De Australische nieuwkomer Liam Talbot reed met de D’Station Aston Martin Vantage AMR naar de tweede plaats, voor Ahmad Al Harthy (ORT by TF Aston), Takeshi Kimura (Kessel Racing Ferrari). De wereldkampioenen van Corvette rondden de top 5 af. Hiermee is de allerlaatste kwalificatiesessie in het GTE-tijdperk afgerond en blijft Sarah Bovy de allerlaatste rijder op ‘pole’ in LM GTE in het FIA WEC.

De race start morgen om 12u00 ’s middags Belgische tijd.