FIA WEC Bahrein interview Nicky Catsburg: “In 2024 focus op IMSA”

Een van de sterkhouders in de wereldwijde GT-racerij dit seizoen, is zonder meer de Nederlander Nicky Catsburg. Catsburg, 35 ondertussen, won uiteraard de 24 Uur van de Nürburgring met Ferrari, maar behaalde daarnaast ook de zege in LM GTE in de 24 Uur van Le Mans met Corvette en mag zich ondertussen ook wereldkampioen in de LM GTE-klasse van het FIA WEC noemen, opnieuw met de Amerikaanse constructeur.

Foto: © FIA WEC

De opsomming is indrukwekkend, maar Catsburg won daarnaast ook nog de Pro/Am-klasse tijdens de 24 Uur van Spa met een Mercedes en stond overigens recent nog aan de start van de 24HSpa 2CV. Eerder dit jaar won hij ook al de GT-titel in de Asian Le Mans Series.

Die 24H 2CV was, tot het ongeval waar de twee baancommissarissen gewond bij raakten, overigens een schitterend evenement. Het soort races waarvan je er vaker wil rijden”, vertelt Catsburg. “Weet je, op het niveau van FIA WEC of IMSA moet je veel minder vaak echt om positie vechten met je tegenstanders dan in zo’n race. Daar kan je iedere meter ingehaald worden en het is heel anders racen. Eigenlijk mis ik dat wel ergens. Ik denk dat ik met enkele vrienden ga terugkomen om het nog eens te doen.

Afscheid

In Bahrein racet Catsburg voor het laatst dit seizoen en de slotrace van het WK Uithouding is meteen ook zijn afscheid van de GTE-wagens. “Ja, dat klopt, al ben ik daar niet zo mee bezig. GT3’s zijn ook schitterende wagens en als je ziet hoeveel merken er volgend jaar bijvoorbeeld in het FIA WEC zullen starten, kan ik alleen maar zeggen dat het niet zo dramatisch is (lacht). Alleen is het een wat vreemd raceweekend, want ondanks het feit dat ik na de titel dacht dat we vol gefocust zouden blijven, is toch, onbewust, de druk wat van de ketel. Uiteraard willen we hier nog winnen, maar zonder titelstrijd is het anders, daar moet je eerlijk in zijn.

Voor 2024 verhuist Catsburg, nu hij fulltime Corvette-rijder is, richting de Verenigde Staten en het IMSA-kampioenschap. “Ik concentreer me in 2024 op het IMSA-kampioenschap, waardoor ik niet aan de 24 Uur van de Nürburgring kan deelnemen, wat ik betreur, er is immers een clash met de IMSA-race in Detroit. Ik heb er een titel te verdedigen en ik hou echt enorm van die wedstrijd. Nu goed, het is zo en niet anders. Ook Le Mans is onzeker, want de zitjes bij Corvette zijn ingevuld en hetzelfde geldt uiteraard voor de plaatsen bij Cadillac. De enige optie zou een stuurwiel in LMP2 kunnen zijn. Wat de 24 Uur van Spa betreft, dat kan nog, maar daar is nog niets over beslist.

Ondertussen lijkt de interesse voor de nieuwe Corvette GT3 enorm. “De vraag is er inderdaad en ik ben er zeker van dat we in 2025 de wagen bijvoorbeeld ook in de Europese GT World zullen zien. Ik kan het alleen maar toejuichen en kijk uit naar wat er nog komen gaat.