MotoGP Indonesië: Martin crasht, Bagnaia pakt volle pot

Jorge Martin maakte een van zijn grootste fouten uit zijn carriére. De Spanjaard legde de Pramac Ducati tegen het asfalt toen hij ruim aan de leiding reed. Rivaal “Pecco” Bagnaia liet zich het cadeau welgevallen en slaagde erin met de zege te gaan lopen. Het plaatst de Italiaan opnieuw aan de leiding van het WK.

Foto: © motogp.com

Het leek de laatste weken alsof Jorge Martin niets meer mis kon doen. De poles en de zeges volgden elkaar op en alleen al tijdens de Aziatische toernee van de MotoGP herleidde hij een ooit 66 punten grote voorsprong van Bagnaia, tot een achterstand van zeven punten. Met een kanonstart ging hij naar de leiding van de wedstrijd, bouwde schijnbaar moeiteloos een mooie voorsprong uit en leek op weg om zijn pas verworven leiding in het WK nog aan te dikken. Er waren al enkele waarschuwingen geweest. Luca Marini verloor de controle over de Mooney VR46 machine en de pas uit de ziekenboeg komende Italiaan, gaf op. Ook Marc Marquez liet zich verrassen met de Honda. En dan was het de beurt aan Jorge Martin, die zonder enige aanleiding de Ducati tegen de grond legde. Maverick Vinales kwam zo aan de leiding met de Aprilia, maar Bagnaia rook een open kans. “Pecco” zette de druk erop en ging voorbij Vinales. Die had in de slotfases nog een lang duel met Quartararo, maar hij kon de Yamaharijder op een derde plaats houden. De gouden zaak, die was voor Francesco Bagnaia, die het winnende ritme van rivaal Martin kon breken en nu van een achterstand van 7 punten, nu weer naar een mooie voorsprong van 18 punten gaat. Maar hij mag het vel van de beer vooralsnog niet verkopen want er staan maar liefst nog vijf wedstrijdweekends op het programma! Geven we nog even mee dat Ducati het constructeurskampioenschap binnen haalde in Indonesië. Logisch, want het merk maakt het gros uit van de motoren in het MotoGP circus.

Pedro Acosta (Red Bull KTM Ajo, op foto) werkte een vlekkeloze race af in de Moto2. Met een zege in de Grand Prix van Indonesië zette hij opieuw een stap dichter naar de Moto2 wereldtitel. Aron Canet (Pons Wegow Los40) probeerde aanvankelijk alles om naar de leiding te gaan, maar moest dan de rol lossen en diende nog uit te kijken voor de aanvallen van Fermin Aldeguer (Beta Tools SpeedUp), uiteindelijk derde. Onze landgenoot Barry Baltus (Fieten Olie Racing GP) diende op te geven.

In Moto3 was er de zege van Diogo Moreira (MT Helmets – MSI), voor David Alonso (GASGAS Aspar Team) en David Muñoz (BOE Motorsports).

Volgende week al is er de Grand Prix van Australië.