F1 Qatar: Verstappen op pole

Max Verstappen legde een stevige basis voor een zege op zondag. De Nederlander was ongenaakbaar tijdens de kwalificatie en pakte een schijnbaar onbedreigde pole.

Foto: © Getty Images/Red Bull Content Pole

Ook voor de kwalificaties, onder het kunstlicht, bleef het warm in Qatar. Het werd even wachten in het eerste deel van de Q1 sessie want pas in de slotminuten ging iedereen er volop tegenaan. Verstappen nestelde zich aan de kop van de tabellen. Aan het andere eind haalden Lawson (Alpha Tauri), Magnussen (Haas), Sargeant (Williams), Stroll (Aston Martin) en Zhou (Alfa Romeo) de horde van de Q1 niet.

De Q2 dan, waarin Verstappen als eerste onder de minuut vijfentwintig dook, en daarmee meteen een flinke klap van vier tienden uitdeelde aan de concurrenten. Een tijd waar de McLarens uiteindelijk nog onderdoken, maar Verstappen kneep er nog eens twee tienden af voor de beste tijd in Q2. Het grootste slachtoffer van deze Q2 werd Carlos Sainz, die met de Ferrari een run diende af te breken en daarna buiten de top 10 strandde. Een twaalfde tijd was het eindresultaat voor de Spanjaard. Tsunoda, Perez, Albon en Hulkenberg mochten samen met hem naar een vroege debriefing.

Strijd om de pole was er nauwelijks. Verstappen dook in de 1’23” en smeerde al onmiddellijk een halve seconde aan de broek van Hamilton in de eerste run. Niemand zou Verstappen nog gaan zoeken en de Nederlander had dit al snel door. Geen tweede run voor Max, die een klein foutje maakte en met deze dadelijk de pits indook. Norris kon nog de achterstand terugbrengen tot twee tienden, maar zijn tijd werd geschrapt wegens het overschrijden van de track limits. Er volgde nog een resem aan bestraffingen na het vallen van de vlag, zelfs in die mate dat Piastri pas tijdens de interviews te horen kreeg dat zijn tijd werd geschrapt. Uiteindelijk start Russell op zondag naast Verstappen, Hamilton en Alonso vormen de tweede startrij. Leclerc, Piastri. Gasly, Ocon, Bottas en Norris vervolledigen de top 10.

Morgen is er de shoot-out voor de sprintrace en de wedstrijd zelf. Als Verstappen deze bloedvorm aanhoudt dan viert hij morgenavond zijn derde wereldtitel.