MotoGP Japan: Martin wint onderbroken regenrace

Eén foutje maar maakte Jorge Martin, toen hij op de verse regenbanden de Pramac Ducati wijd liet lopen. Daarna zette hij zich in het zadel, sneed in steeds slechter wordende omstandigheden doorheen het peloton, zette zich aan de leidng en won toen de rode vlag definitief de race stil legde. Jorge Martin, zo is duidelijk, is de man in vorm!

Foto: © motogp.com

Slechts enkele minuten voor de start van de Japanse Grand Prix begon het zachtjes te druppelen. En die druppels werden een echte regenbui. De rijders wisselden dan ook quasi allemaal naar de regenafstelling. Behalve bijvoorbeeld Ducati testrijder Pirro, die zo enkele ronden mocht leiden op een doordrenkte piste.

Martin ging eerst in de fout, maar herpakte zich naarmate de omstandigheden verslechterden. Uiteindelijk pakte Martin de leiding over van Bagnaia, terwijl Marc Marquez zijn naam van regenmeester alle eer aandeed met een begeesterde race naar de derde plaats. De regen zette zich verder in en toen Johann Zarco de andere Pramac Ducati nogal hard in de zandbak mikte, besloot de raceleiding dat het tijd werd om de zaak stil te leggen.

Er werd een tijdje gewacht onder rode vlag, maar op het moment dat de rijders zich klaarmaakten voor een herstart, was het nog steeds hard aan het regenen. Een opwarmronde werd gestart maar het was al snel duidelijk dat het in deze omstandigheden te gevaarlijk zou zijn om door te gaan. De race werd dus definitief afgevlagd, waardoor in het halfduister, toch nog de podiumceremonie werd gehouden, met volle punten omdat 50% van de wedstrijd werd afgewerkt.

Bagnaia ziet zo zijn meiding in het kampioenschap wegsmelten tot slechts… drie punten op Martin. Bezzecchi, vierde, verliest verder terrein en ook Binder, die crashte, mag nu stilaan een kruis maken over zijn titelambities. Binnen twee weken wordt er gereden in Thailand.

Moto2 en Moto3

Het Idemitsu Honda Team Asia kende een droom van een Moto2-wedstrijd in Japan met Somkiat Chantra die van start tot finish de race domineerde en won voor zijn teamgenoot Ai Ogura. Puntenleider Pedro Acosta (KTM Red Bull Ajo) kon nog Jake Dixon van de derde plaats zetten en het Spaanse supertalent gaat naar Thailand met meer dan 50 punten voorsprong op de achtervolgers. Barry Baltus haalde met de Fieten Olie Racing GP een vijftiende plaats. Honda Team Asia)

In Moto3 ging Jaume Masia (Leopard Racing) verder op de ingeslagen weg. Na de sprintrace gisteren pakte hij nu ook de Grand Prix wedstrijd op zondag en gaat voor zes punten naar de leiding van het kampioenschap. Titelrivalen Ayumu Sasaki (Liqui Moly Husqvarna Intact GP) en Daniel Holgado (Red Bull KTM Tech3) mochten ook in die volgorde mee op het podium.