F1 Singapore: Sainz beëindigt zegereeks van Red Bull

De nachtelijke wedstrijd in Singapore zag een mooie zege van Carlos Sainz voor Ferrari. De Spanjaard beheerde de race perfect, van start tot finish, en won voor Lando Norris (McLaren) en Lewis Hamilton (Mercedes).

Foto: © ferrari.com

De aanvangsfase van de wedstrijd zag het veld aangevoerd door de beide Ferrari’s met leider Sainz op medium banden, die een andere strategie voerde dan achtervolger Leclerc, op de zachte banden. Het andere wapenfeit was de opmars van Verstappen, die vanaf de elfde plaats voorbij ging aan de Haas machines van Hulkenberg en Magnussen, maar dan wat vast kwam te zitten op zijn harde banden achter de Alpine van Ocon.

De wedstrijd sleepte zich zo voort naar de eerste ronde aan pitstops, met weinig actie en weinig beweging in het peloton en veel tactische en strategische overwegingen. De poppen gingen aan het dansen toen Sargeant de Williams tegen de muur zette en de safetycar buiten kwam om wat rommel te laten opruimen. Meteen dook een heel peloton aan rijders in de pit. De herstart bracht leven in de brouwerij met Russell die doorstootte naar de tweede plaats, voor Norris en de Red Bulls op oude harde banden, duidelijk in de problemen. Even leek Russell wat druk te komen zetten, maar al snel logeerde ieder zich binnen de respectievelijke DRS-treintjes. De wedstrijd kabbelde opnieuw verder. Het werd wachten op de pitstop van de Red Bulls, en de eventuele bijkomende stops van de andere rijders.

Het was de 40ste ronde toen Perez zijn stop uitvoerde, Verstappen, volgde een ronde later. Het sloeg de Red Bulls terug tot een 15de en 17de plaats voor respectievelijk Verstappen en Perez. Een Virtual Safety Car voor de geblokkeerde Ocon in de 44ste ronde zorgde voor enige opwinding toen Mercedes de beide wagens nog liet stoppen voor nieuwe mediums terwijl Sainz, Norris en Leclerc kozen niet meer te wisselen. Er volgde dan nog een inhaaljacht van beide Mercedes op de leidende groep. Leclerc moest als eerste de wapens strekken, Russell en Hamilton gingen voorbij. In de slotrondes ontsnapte Sainz uit de greep van Norris, die zich moest verdedigen tegen een opzittende Russell. Het venijn zat hem echter in de staart, want terwijl Sainz naar de zege reed, met Norris op de tweede plaats, was het Russell die nog in de fout ging, de rail raakte en zo de derde plaats nog aan Hamilton liet. Opgave Russell terwijl Leclerc aan de voet van het podium eindigde. Verstappen, Gasly, Piastri, Perez, Lawson (met twee punten in zijn pas derde wedstrijd) en Magnussen vervolledigden de puntendeling.

Volgende week is er de Grote Prijs van Japan waar Max Verstappen en Red Bull wereldkampioen kunnen worden op Suzuka, het circuit van Honda.