24H Series Barcelona: winst voor IMSA LS Group Performance, titels voor Mathieu Detry en Haas RT

De Fransen Julien Andlauer, Grégory Guilvert, Simon Tirman en Laurent Hurgon wonnen vanmiddag de 24 Uur van Barcelona, de laatste wedstrijd meetellend voor de European Series. Hun IMSA LS Group Performance Porsche 911 GT3 R (type 992) had net geen ronde voorsprong op de Haas Racing Team Audi van Mathieu Detry, Kris Cools, Miika Panu, Max Hofer en Gavin Pickering. Herberth Motorsport vervolledigde het podium. In de klasse 992 werd het een ongelofelijk spannend slot. Uiteindelijk ging de Red Camel-Jordans.nl Porsche op twaalf minuten van het einde voorbij de #903 van RedAnt Racing, waardoor RedAnt nipt de titel miste.

(Foto’s: 24H Series)

Na enkele jaren afwezigheid maakte IMSA Performance, na de overname door LS Group, een comeback in de uithoudingsracerij. Het team reed 479 van de in totaal 725 ronden aan kop van de 24 Uur van Barcelona maar kon nooit op zijn lauweren rusten. Tijdens de eerste tien uur kreeg het intense tegenstand van Herberth Motorsport, tot het Duitse team van de broers Renauer enkele ronden verloor. Ook Haas RT en CP Racing, dat op anderhalf uur van het einde technische problemen kende, waren nooit ver uit de buurt.

Met hun tweede plaats in GT3 werden Mathieu Detry en Haas RT kampioen in deze klasse met twee punten voorsprong op Elia Erhart, Pierre Kaffer en Scherer Sport PHX, die bij deze laatste wedstrijd van de European Series vierde eindigden.

Een nagelbijtende finish in 992, RedAnt Racing en Yannick Redant missen nipt de titel

Het werd een ware eindsprint in de 992-klasse. Red Camel-Jordans.nl maakte tijdens de code 60 op een half uur van het einde een pitstop, maar RedAnt niet. Huub van Eijndhoven zat tijdens deze laatste stint aan het stuur van de #903 RedAnt Porsche en werd als leider snel ingelopen door Rik Breukers in het exemplaar van Red Camel-Jordans.nl. Het werd een strijd alsof het om een sprint van de Carrera Cup ging. Uiteindelijk ging Breukers op twaalf minuten van de finish voorbij de rood-zwarte RedAnt Porsche.

Het slechtste resultaat van de vijf wedstrijden van de European Series wordt geschrapt om de eindstand te bepalen en zo missen Yannick Redant en RedAnt Racing nipt de titel in ‘992’. Ze tellen na dit schrapresultaat evenveel punten als Willi Motorsport by Ebimotors, maar het Italiaanse team heeft een overwinning meer op de teller staan.

De #904 RedAnt Porsche van Brent Verheyen, Marc Goossens, Jimmy de Breucker en Charles Dawson werd veertiende algemeen en zesde in ‘992’.

De MARC II Mustang V8 werd met iets meer dan een half uur op de klok in de pitbox geduwd voor reparaties. Hiermee verloor VDS Racing Adventures een vijftal ronden en de kans op de zege in GTX. Raphaël van der Straten Ponthoz, Nathan Vanspringel, José Close en Nicolas Hermans werden toch nog mooi tweede in hun klasse en zestiende algemeen.

Tom Cloet eindigde in het gezelschap van Magnus en Jonas Holmgaard, Roy Edland en Michel Sallenbach met de Cupra TCR van Holmgaard Motorsport tweede in TCR.