F1 Singapore: Sainz met tweede pole op rij

In een kwalificatiesessie waarin Red Bull veel problemen kende, zette Carlos Sainz zijn Ferrari voor de tweede opeenvolgende keer op de pole. Hij start morgen naast George Russell.

Foto: © ferrari.com

Het leek een Q1 te gaan worden met weinig problemen, tot Stroll zijn Aston Martin in de slotminuten in de muur plantte. Een volledig vernielde wagen en een rode vlag waren het resultaat en dat bevroor meteen ook de posities voor de rest van de rijders. Yuki Tsunoda werd met de Alpha Tauri zo onverwacht de snelste van het pak. De beide Alfa’s met Bottas en Zhou, de Williams van Sargeant, Piastri met de McLaren zonder de updates en uiteraard Stroll bleven aan de kant voor Q2.

Het tweede deel van de kwalificatie werd een complete afgang voor Red Bull, waar de fouten werden opgestapeld: Verstappen stond lang stil in het midden van de pitlane, hij reed in de weg van Tsunoda op de baan en er was dan nog ei zo na een “unsafe release”. Er lopen trouwens nog diverse onderzoeken bij de commissarissen. De Red Bull liep voor geen meter en zowel Verstappen als Perez (met een spin) verdwenen uit de strijd om de pole . Ook de Alpine van Gasly, de Williams van Albon en de Alpha Tauri van Tsunoda haalden de horde niet. Carlos Sainz zette de Ferrari op de beste tijd in Q2.

Een Q3 zonder de Red Bulls en dus een kans meer op de pole voor de anderen. Na de eerste runs waren het de Ferrari’s die de zaken in handen hielden met Sainz voor Leclerc. Met nog een goede drie minuten op de klok ging het veld onderweg voor een laatste run. Sainz stelde zijn tijd scherper, werd even bedreigd door teamgenoot Leclerc, maar het werd uiteindelijk de Mercedes van Russell die zich tussen de beide Ferrari’s zette. Sainz voor Russell dus, en Leclerc met Norris op de tweede startrij. Hamilton, Magnussen, Alonso, Ocon, Hulkenberg en Lawson, vervolledigden de top 10. Verstappen zal starten vanop de elfde plaats…tenzij de Nederlander nog tegen een bestraffing zou aanlopen.