WRX Mettet: Kristoffersson en Marklund winnen

Op het Circuit Jules Tacheny werd vandaag de slotdag van de “World RX of Benelux” afgewerkt. De Zweden Johan Kristoffersson (RX2e) en Anton Marklund (Euro RX1) mochten als winnaars naar het podium.

Foto’s: © Johan Dingenen en Lorenz Deschuyttere

In RX2e deed Johan Kristoffersson wat hij ook in het wereldkampioenschap doet, de wedstrijd domineren. Enkel in de eerste heat op zaterdag moest hij vrede nemen met “slechts” een tweede plek. Eens Kristoffersson het rijden met de RX2e helemaal onder de knie had behaalde hij de beste tijd in de volgende drie reeksen. Daarna won hij zijn halve finale om ook de finale relatief probleemloos te winnen. De Noor Ole Henry Steinsholt werd tweede, voor de Zweedse amazone Mikaela Ahlin-Kottulinksy. Nils Andersson werd vijfde en heeft nu in het kampioenschap een voorsprong van zes punten op Isak Sjökvist die de finale niet haalde. Na de wedstrijd kreeg Steinsholt nog een straftijd van 12 seconden toebedeeld wegens contact. Steinsholt valt zo terug naar plaats 5, Ahlin-Kottulinsky is uiteindelijk tweede en de Est Marko Maru derde.

In Euro RX1 begon onze landgenoot Enzo Ide met een beste tijd in reeks drie prima aan deze zondag. Maar in reeks vier ging het mis in de start, een achtste tijd was het resultaat. Daardoor belandde Ide op de tweede rij in zijn halve finale. En die verliep helemaal dramatisch voor een ontgoochelde Ide. De Belg veroorzaakte let zijn Audi S1 een valse start en moest tweemaal jokeren. Daarmee werd een plek in de top drie, die recht zou geven op de finale een onmogelijke opdracht. En zo geschiedde. Er volgde slechts een vijfde plek terwijl titelconcurrent Anton Marklund die halve finale won. Nog in die halve finale kreeg de Brit Patrick O’Donovan vijf seconden straftijd waardoor die terugviel naar plaats vier en zo ook de finale miste.
Ook de tweede halve finale verliep in de start niet vlekkeloos waarbij Yury Belevskiy, Ide’s gelegenheidsploegmaat, werd uitgeschakeld. Hiervoor kreeg de Let Janis Baumanis straftijd toebedeeld en ook die behaalde geen finale. De Deen Ulrik Linnemann (VW Polo) werd uiteindelijk de winnaar van die halve finale.
In de finale nam de Zweed Anton Marklund met zijn Ford Fiesta de beste start om de leiding niet meer uit handen te geven. Hij reed zo naar zijn eerste overwinning van het seizoen en breidt zijn voorsprong uit tot twintig punten op Janis Baumanis. Ide is nu derde en heeft een achterstand van 21 punten. Ulrik Linnemann werd tweede en de Hongaar Tamas Karai werd de verrassende derde met zijn Audi.

Over twee weken rijden de rijders uit Euro RX en ook de rijders van RX2e hun slotwedstrijd in het Duitse Buxtehude, het wordt afwachten of we RX1e daar opnieuw aan het werk zien.