F1 Hongarije: winst voor Verstappen in enorm flauwe race, Red Bull breekt jarenoud record

Max Verstappen (Red Bull) heeft in de GP van Hongarije zijn zevende zege op een rij geboekt. De overwinning van de Nederlander zorgde ervoor dat Red Bull een record mag bijschrijven, nooit eerder won eenzelfde team twaalf races op een rij. Lando Norris (McLaren) werd tweede, Sergio Pérez (Red Bull) vond opnieuw de weg naar het podium. Bij Alpine konden ze al snel aan de opkuis beginnen.

(Foto: © Red Bull)

De kwalificatie van gisteren zorgde voor een aantrekkelijke startgrid met Lewis Hamilton (Mercedes) op de polepositie voor Max Verstappen (Red Bull) en met enkele snelle wagens – zoals Carlos Sainz (Ferrari) – achteraan. Er werd gehoopt op een ietwat boeiende race, maar de GP van Hongarije draaide uit op een processie.

Alpine-drama en Red Bull-glorie

De enige noemenswaardige gebeurtenis in de race was de crash in de openingsronde. Het incident was het gevolg van een kop-staartaanrijding die Zhou Guanyu (Alfa Romeo) in gang zette. De Alpine-bolide van Esteban Ocon ging even de lucht in toen hij tegen zijn ploegmaat Pierre Gasly botste. Bij het neerkomen zou het stoeltje van de Fransman zelfs in twee gebroken zijn en Ocon moest opgeven. Ook Gasly kon niet meer verder.

Vooraan ging Max Verstappen (Red Bull) in de eerste bocht al voorbij poleman Lewis Hamilton (Mercedes). De regerende wereldkampioen bouwde een voorsprong van meer dan dertig seconden uit voor hij als winnaar over de finish reed. Het is zijn zevende zege op een rij en voor Red Bull de twaalfde opeenvolgende overwinning, waarmee het team het record van McLaren uit 1988 breekt. Lando Norris (McLaren) tikte als tweede aan en pakte zijn tweede podium op een rij. Sergio Pérez (Red Bull) werd derde. Hamilton eindigde uiteindelijk als vierde, Oscar Piastri (McLaren) sloot de top vijf af.

Vooral strijd voor ereplaatsen

Het mag geen verrassing zijn dat Verstappen de WK-stand aanvoert. De Nederlander heeft een voorsprong van 110 punten op zijn ploegmaat Pérez. Fernando Alonso (Aston Martin) behoudt zijn derde plek, maar ziet Hamilton tot op zes punten naderen. In het constructeurskampioenschap staat Red Bull meer dan 200 punten voor op Mercedes. Aston Martin staat derde, 22 punten achter op de Duitsers en 24 punten voor op Aston Martin. McLaren blijft vijfde met al veertig punten bonus op Alpine.

Volgende week komt het F1-circus naar Spa-Francorchamps. Van 28 tot 30 juli werken de F1-rijders er het derde sprintweekend van het seizoen af. Ook de F2, F3 en Porsche Supercup zakken af naar de Ardennen. Zaterdag en zondag zouden voornamelijk droog blijven, maar vrijdag zou het kunnen onweren.