Crowdstrike Spa 24: BMW viert 25ste zege in 75ste editie van de Ardennen-klassieker

BMW heeft een 25ste zege in de 24 Uur van Spa behaald. Na 537 ronden kwam de Rowe BMW M4 GT3 van Eng-Wittmann-Yelloly als winnaar over de meet. Tijdens de wedstrijd was BMW steeds vooraan te vinden, maar pas ’s ochtends kon de Duitse bolide echt zijn stempel op deze 75ste uitgave van de race in de Ardennen drukken. De strijd om de ereplaatsen bleef boeiend tot op de meet, met uiteindelijk de Akkodis ASP Mercedes-AMG GT3 van Marciello-Boguslavskiy-Gounon op twee, de Scherer Sport PHX Audi R8 LMS van Thiim-van der Linde-Engstler op drie en Laurens Vanthoor, als eerste landgenoot, samen met Kevin Estre en Julien Andlauer in de Mathey EMA Porsche 911 GT3 op de vierde plaats.

De eerste zege van BMW dateert van 1965 met het Belgische duo Gérard Langlois en Pascal Ickx die een BMW 1800 Ti naar de zege stuurden. Daarna volgden nog 23 andere eerste plaatsen, zowel bij de toerwagens, als bij de GT3-wagens, en dit jaar zorgt ROWE dus voor een 25ste overwinning voor de Beierse constructeur. Van de drie winnaars, Philipp Eng, Marco Wittmann en Nicholas Yelloly, scoren de twee laatsten hun eerste zege in Spa, maar de Oostenrijker Eng hijst zich met zijn derde zege na zeven illustere andere rijders die drie overwinningen tellen. Onder hen onder meer zijn landgenoot Dieter Quester.

De BMW M4 GT3 werd bij zijn debuut in 2022 vijfde en zesde en zet nu dus een stevige stap vooruit met deze 25ste graal op de erelijst van de grootste GT-race in de wereld. Voorheen won BMW tijdens de era van de GT-wagens al met de BMW Z4 (2015) en de BMW M6 (2016 en 2018). Eens te meer ging de zege dus naar een Duitse constructeur – de 41ste maal al -.

Porsche pakte de polepositie, de snelste ronde, maar moest zich dus tevredenstellen met een vierde en vijfde plek, want Rutronik kwam met het trio Preining-Heinrich-Olsen als vijfde over de finishlijn, met in zijn zog twee wagens met landgenoten: Maxime Martin, samen met Valentino Rossi en Augusto Farfus in de WRT BMW M4 GT3 en Gilles Magnus, Frederic Vervisch en Christopher Haase in de Comtoyou Audi R8 LMS.

Uiteraard blijven Eng-Wittmann-Yelloly bovenaan in het klassement van de GT World Europe Endurance Cup, met een volgende race al over vier weken op de Duitse Nürburgring.

Het verslag van de diverse klassen vindt u hier: