Le Mans 24 H16: drie merken strijden om de zege, Belgen op podiumkoers in LMP2 Pro/Am en LMGTE

Er rest ons nog een klassieke race van het FIA WEC of met andere woorden, we zijn achttien uur ver in de 91ste editie van de 24 Uur van Le Mans. Vooraan blijven drie merken in strijd om de zege, met Ferrari, Toyota en Cadillac, terwijl Peugeot en Porsche jammer genoeg, en om verschillende redenen, hun ambities mogen opbergen, al lijkt in deze race niets definitief. In LMP2 en LMGTE zien we eenzelfde scenario, met ook nog twee Belgische wagens die op een podium mogen hopen.

Foto’s: © Porsche, WRT, Ferrari en Peugeot Sport

Wat kunnen we nog zeggen over het verloop van deze eeuweditie van de 24 Uur van Le Mans? Grandioos? Fantastisch? Onwaarschijnlijk scenario? Het klopt allemaal en dat dankzij heel wat verschillende autofabrikanten die in de huidige regelgeving geloven, met inbegrip van de Balance of Performance, die prima zijn werk doet. Schaakmat aan de zeurders zeg maar, dit is nu eenmaal de moderne autosport en wij tekenen voor deze heerlijke wedstrijden.

Vooraan heeft ieder merk al in de hoek van de klappen gelegen, maar Porsche en Peugeot toch net iets meer dan de drie andere constructeurs. Porsche kende een combinatie van ongevallen, onder meer voor de private wagen van Jota – die schitterend startte – en de #6 Porsche van Laurens Vanthoor, die zijn teamgenoot Kevin Estre van de baan zag gaan. Vanthoor acteerde zoals het hele seizoen al, op een enorm hoog niveau en de Limburger kan zichzelf niets verwijten. De #5 Porsche 963 van Cameron-Christensen-Makowiecki kende een reeks kleine problemen, en volgt als eerste Porsche 963 zevende op vijf ronden, terwijl de #75 uiteraard al eerder met een elektronisch probleem uit de race verdween. Porsche is misschien wel de verliezer van deze editie.

Bij Peugeot kunnen ze daarentegen alleen hun rijders Jean-Eric Vergne en Gustav Menezes met de vinger wijzen, maar met een vijfde en tiende plek, mag de Franse constructeur nog op een ereplaats hopen. Hoe dan ook, de Peugeot 9X8 heeft mee de show verzorgd en dat is voor velen een verrassing.

Bij Ferrari verloor de #50 van Fuoco-Molina-Nielsen tijd met een doorboorde radiator en de wagen van de poleman verloor in het avontuur zes ronden. Toyota van zijn kant zag de #7 van Lopez-Conway-Kobayashi uitvallen na een ongeval.

Cadillac blijft aanklampen

In het Amerikaanse kamp zorgt Cadillac mee voor de verrassing met een derde en een vierde plek, voor respectievelijk Westbrook-Bamber-Lynn en Bourdais-Van Der Zande-Bourdais. Die laatste verloor eerder een ronde in het ongeval met onder meer Ulysse De Pauw. Glickenhaus vinden we na heel wat incidenten, waaronder de dwaze aanrijding door Olivier Pla met de DKR Engineering Oreca 07, op de achtste en negende plek. Vanwall zijn we kwijt…

Vooraan gaat de strijd dus tussen de overblijvende Ferrari en Toyota, met Pier Guidi-Giovinazzi-Calado voor Buemi-Hartley-Hirakawa. De beide Cadillac volgen op bijna een ronde en iets meer dan een ronde, terwijl de eerste Peugeot op twee ronden de top 5 afsluit, met Jensen-Vergne-Di Resta. De diverse pit strategieën, maar ook het wedstrijdverloop zullen uiteindelijk deze race zal winnen, maar wie het ook is, het is verdiend.

LMP2 en LMGTE blijven spannend

In LMP2 tellen we na 16 uur racen niet minder dan zes wagens binnen één en dezelfde ronde, met vooraan Costa-Scherer-Smiechowski (Inter Europol), Kubica-Deletraz-Andrade (WRT) en Maldonado-van der Helm-van Uitert (Panis Racing). De tweede WRT Oreca is zesde op één ronde. In LMP2 Pro/Am leidt Algarve Pro Racing en de Belgen Martin, Van Rompuy en De Wilde liggen ondanks hun pech derde.

In LMGTE zien we eenzelfde beeld, met de Iron Dames Porsche, met uiteraard Sarah Bovy op de eerste plaats, maar met nog zes wagens in dezelfde ronde is er niets gespeeld. Ook hier zien we vier merken in de top 5. De grootste bedreiging voor Iron Dames komt ongetwijfeld van Catsburg-Keating-Varrone in de Corvette C8.R.