Le Mans 24: het prachtige Belgische avontuur van Martin, De Wilde en Van Rompuy

Als er één initiatief is, dat in België extra aandacht verdient, dan is het wel de DKR Engineering Oreca 07 Gibson met de volledig Belgische bemanning voor deze eeuweditie van de grootste autosportrace ter wereld. Maxime Martin, Ugo De Wilde en Tom Van Rompuy zijn de drie Belgische rijders in de zwart-geel-rode bolide. Voor het eerste sinds 2011 zorgen zij ervoor dat er een wagen met enkel Belgen aan het stuur aan de start van de legendarische wedstrijd verschijnt. Autosportwereld zat uiteraard met de drie rijders samen.

Foto’s: Press DKR Engineering / Georges De Coster

Het feit dat drie Belgen in één wagen zitten voor de 24 Uur van Le Mans is eerder uitzonderlijk. De laatste maal dat de Belgische fans dat voorrecht genoten was in 2011. Toen zette Marc VDS Racing Team een LMP1 Aston Martin B09/60 in voor Vanina Ickx, Bas Leinders en inderdaad Maxime Martin, de enige nog actieve rijder van de drie. Het trio finishte toen zevende, achter onder meer vier Peugeot 908 en de winnende Audi R18 TDi. Maxime Martin is uiteraard de zoon van Jean-Michel Martin, die onder meer viermaal de 24 Uur van Spa won en in Le Mans in 1980 op het podium stond.

Dat klopt”, opent Maxime Martin, die ondertussen 37 jaar oud is, het gesprek. “Het is dan ook een geweldige eer om hier weer deel van uit te mogen maken. Het gebeurt niet vaak en dit tweemaal mogen meemaken is dan ook uitzonderlijk. Je voelt de enorme bijkomende aandacht van de Belgische fans, uiteraard ook omdat dit een zeer bijzondere editie van de 24 Uur van Le Mans is. Het is echt genieten…”

Belgisch gevoelen is sterkte

De 20-jarige Ugo De Wilde, zoon van een Franstalige autosportjournalist, beaamt dat Belgisch gevoelen. “Het is onze sterkte, het geeft ons kracht om te presteren. We hebben ook een homogeen team, met ervaring, jeugd en een goede ‘bronze’ rijder, Tom Van Rompuy. Ik ben dan ook erg trots dat ik hier deel van kan uitmaken. Er is een connectie tussen ons en die willen we op de piste in een goed resultaat omzetten.

Ugo De Wilde kende niet altijd een makkelijk parcours in de autosport, niet in het minst om financiële redenen, maar de jongeman uit Zaventem liet altijd zien dat hij aan een stuur kan draaien en beleeft dit weekend één van de hoogtepunten uit zijn jonge carrière.

“Ik denk dat we voor een podiumplaats in LMP2 Pro/Am kunnen vechten, als we een foutloze race rijden. Met DKR Engineering hebben we een team dat de race kent en dat hier vorig jaar op het podium stond. We gaan er zeker alles aan doen om de Belgische eer hoog te houden.”

Bronze rijder bepaalt mee het resultaat

De derde musketier is de Antwerpenaar Tom Van Rompuy. De 35-jarige Antwerpenaar is ondertussen van vele markten thuis en één van zijn dromen was zonder meer deze deelname aan de 24 Uur van Le Mans. Als ‘Bronze driver’, het team komt uit in de LMP2 Pro/Am-subklasse, heeft Van Rompuy een zeer bepalende rol. Hij toonde vorig seizoen in de ELMS LMP3-klasse en dit jaar in zijn eerste race in de European Le Mans Series in de LMP2, dat hij met die druk om kan gaan.

“Rijden in Pro/Am is iets bijzonder, want je moet in veel zaken een compromis vinden en dat vereist zeker in onze klasse een goede samenwerking. De auto is voor de professionele rijders anders dan voor mij, maar niemand kan die set-up volledig naar zijn hand zetten, we moeten een compromis vinden en ook dat is typisch Belgisch. Tijdens de debriefings is de feedback van ons ook vrij gelijklopend en dat is een goed teken. Iedereen heeft ook zijn rol in het team, Ugo met zijn jeugdig enthousiasme en Max als kapitein. Ik ben zelf ook erg trots om aan dit project te kunnen bijdragen en ik moet zeggen, de sfeer is echt geweldig goed. We gaan op aangeven van Ugo ook samen een ijsbad nemen… iets wat Maxime en ik nog nooit gedaan hebben. Ik kijk in het bijzonder ook naar de parade van vrijdag in de binnenstad van Le Mans uit, want als ik de verhalen van Maxime mag geloven, gaat dat echt bijzonder zijn.”

De Oreca 07 Gibson van DKR Engineering rijdt met het startnummer #43 en het Belgische trio start zaterdag als achttiende in de klasse LMP2.