Porsche Endurance Trophy Spa: Lauryssen soleert naar winst

Voor de tweede manche van de Porsche Endurance Trophy Benelux 2023 trokken de rijders en teams naar de prachtige omloop van Spa-Francorchamps. Op het menu stond een race van 500 kilometer of drie uur bij valavond, met een finish rond de klok van tien uur ’s avonds. En ondanks het feit dat het om een heuse uithoudingsrace ging, pakte Jan Lauryssen in de Q1 Trackracing Porsche 911 GT3 Cup – Type 992 – solo de zege, nadat de ondernemer uit de Kempen eerder al de polepositie had veroverd. Het is nu even zomerpauze voor de Porsche Endurance Trophy Benelux die terugkeert op 26 en 27 augustus ter gelegenheid van de 24 Hours of Zolder.

(Persbericht – foto’s: © Autosportwereld en Ivan Tarantsov)

Nadat John De Wilde tijdens de openingsmanche van het kampioenschap al drie uur solo zou rijden, koos nu ook Jan Lauryssen ervoor om de tweede wedstrijd van het seizoen in zijn eentje af te werken. In zijn Q1 Trackracing Porsche 911 GT3 Cup – Type 992 – reed hij op vrijdagavond naar de polepositie, om een dag later, na een zeer mooie wedstrijd niet alleen de zege in de Porsche Endurance Trophy Benelux te grijpen, maar ook de algemene winst in het Belcar Endurance Championship. Het was de eerste zege voor Porsche in het nationale uithoudingskampioenschap sinds de 24 Hours of Zolder in 2018. 

Lauryssen, de kampioen uit de AM-klasse en PRO/AM-klasse in de Porsche Carrera Cup Benelux 2021 en 2022 maakte tijdens de kwalificatie en race in Spa duidelijk hoe zeer hij zich in een Porsche 911 GT3 Cup – Type 992 – thuis voelt en bezorgde zichzelf en zijn team Q1 Trackracing een eerste zege in het Belcar Endurance Championship.

Wat een fantastische en intense race”, glunderde Lauryssen na de race op het podium. “Onze strategie was goed, de auto liep als een Zwitsers horloge en ik heb me erg geamuseerd, al was er in de slotfase wel een probleem met mijn dranktoevoer, wat het fysiek toch wel extra zwaar maakte. Ik ben enorm blij en dit is een motivatie voor het hele team in de aanloop naar de 24 Hours of Zolder, waar we vorig jaar op de tweede plaats gestrand zijn.

Jonge wolven

Achter de winnende Porsche werden de fans getrakteerd op een heerlijke strijd om de ereplaatsen, tussen de duo’s Michiel Haverans en Phillipe Wils (RedAnt Racing), Koen Wauters en Jos Menten (Belgium Racing) en John De Wilde en Kaï Rillaerts (RedAnt Racing). Ze kwamen ook in die volgorde over de meet en opvallend, naast de bekende routiniers, lieten ook twee jonge talenten hun kunnen zien. Waar Michiel Haverans al aan zijn tweede seizoen in een Porsche bezig is, debuteerde dit weekend in Spa het zestienjarige kartingtalent Kaï Rillaerts. Beide jonge talenten zitten onderdak bij RedAnt Racing en reden een foutloze race.

Het geeft aan dat niet alleen onze competities met sprintwedstrijden een prima springplank voor jong talent zijn, maar ook in het langere werk met een Porsche kunnen jonge rijders zich ontplooien”, aldus Series Manager Rudi Penders. “De strijd op de piste tussen Michiel en Kaï kruidde mee de wedstrijd en uiteraard hopen wij dat deze jonge rijders zich verder kunnen ontwikkelen.

In Spa waren de verdere ereplaatsen voor de familie Verhoeven in de kleuren van Speedlover, het trio Teunkens-Ooms-Paenen (Q1 Trackracing) en de gastrijders Shaun Thong Wei Fung en Eric Lo Piu in de Porsche 911 GT3 Cup – Type 992 – van MRS GT-Racing.

In het kampioenschap tellen de duo’s Michiel Haverans en Phillipe Wils (RedAnt Racing) enerzijds en Koen Wauters en Jos Menten (Belgium Racing) anderzijds nu elk één tweede en één derde plaats en zij gaan dan ook zij aan zij richting de volgende race, de 24 Hours of Zolder op 26 en 27 augustus.