Le Mans 24: een gesprek met Alessio Picariello

Met vier zijn ze, de Belgen in LMGTE. Jan Heylen is deenige die niet vast aan het WK Uithouding deelneemt, maar Sarah Bovy, Alessio Picariello en Ulysse De Pauw zien we wel op regelmatige basis in het FIA WEC. Picariello heeft van alle landgenoten misschien wel de minste kansen op een echt topresultaat en hij mikt naar eigen zeggen op een plaats in de top tien.

Foto: © Jurgen Tap/Porsche

Picariello doet het in de #60 Porsche 911 RSR van Iron Lynx met Claudi Schiavone en Matteo Cressoni, waarbij Schiavone misschien wel iets te kort komt tegenover de snelste rijders van zijn categorie. “Wij vertrekken niet met de snelheid als onze grootste troef, maar wij willen vooral een vlekkeloze race rijden, uit de problemen blijven en misschien wat voordeel halen uit de wedstrijdomstandigheden. Echt rivaliseren met de snelste wagens uit onze categorie gaan we niet doen en ik denk ook niet dat de Hyperpole onze moet ambitie zijn.

Picariello is nu voor het derde seizoen aanwezig in Le Mans “en dat alleen al is geweldig. Zeker omdat deze editie de honderdste is. De sfeer is onwaarschijnlijk, alles ademt Le Mans uit en ik ben alleen al gelukkig om hier te zijn. Anderzijds ben ik wel triest, want het is het laatste jaar dat we met deze geweldige wagens gaan rijden, de bolides uit de klasse GTE. Ik hou enorm van de Porsche 911 RSR en ga die wagens echt missen, al zijn er zeer goede redenen om naar GT3 over te schakelen. En uiteraard zijn de GT3-wagens een goed alternatief.”

Picariello rijdt jammer genoeg niet in de 24 Uur van Spa, maar focust zich volop op zijn toekomst en steekt niet onder stoelen of banken dat zijn doel een zitje in een Hypercar is, mogelijk eerst via een privéteam of later in een wagen van een constructeur. “Dat zal nog niet in 2024 zijn, maar wel in de jaren daarna. We werken er in ieder geval had aan.”