Le Mans 24: een gesprek met Nicky Catsburg

Allrounder Nicky Catsburg start met een C8.R van Corvette Racing in LMGTE en leidt met teamgenoten Ben Keating en Nicolas Varrone de tussenstand van zijn klasse in het FIA WEC. De Nederlander won de 24 Uur van Spa in 2015, maar zegevierde ook bij wedstrijden om het wereldkampioenschap toerwagens (FIA WTCC). Recent schreef hij ook met Frikadelli Racing de 24 uursrace op de Nürburgring op zijn naam, en bezorgde zo de Ferrari 296 GT3 een eerste spraakmakende overwinning.

(Foto’s: © Corvette Racing)

Hoe verliep je testdag?

“Buiten één klein technisch probleempje verliep de test goed. De auto voelde goed aan. Het blijft echter altijd lastig inschatten na zo’n testdag wie voluit ging. Wij concentreerden ons op de race setup en doorliepen alle stappen. We zijn helemaal klaar.”

Er staan al heel wat successen met uiteenlopende wagens op je palmares en je bent altijd zowel in uithoudingswedstrijden als sprint actief geweest. In Portimão en Spa hield je in het slotfase op magistrale wijze respectievelijk een Ferrari en een Aston af. Speelde je toerwagenervaring hierbij een cruciale rol?

“Absoluut, dat hielp zeker. In de toerwagens moet je heel goed in je spiegels kijken en verdedigen. In endurance komt dat niet zoveel voor. Die twee races waren gewoon ontzettend graaf. In Portimão was de Ferrari (met Alessio Rovera aan het stuur) zoveel sneller. Toch wist ik hem voor te blijven en te winnen. Dat was zo mooi!”

“Ik vind de variatie ook heel leuk. Als ik enkel uithouding doe mis ik wel eens de directe strijd, maar nu heb ik het de laatste twee wedstrijden wel gehad. Het was een heel leuk seizoen tot nu toe!”

Zie je voor jezelf een toekomst in Hypercar?

“Het is niet een specifieke droom van mij, maar ik zeg niet nee. Ik ben heel blij dat ik nu op het hoogste niveau op vlak van GT rij. Ik denk niet dat een overstap naar Hypercar iets is dat in de nabije toekomst zal gebeuren, maar als ik het voorstel krijg zal ik het zeker aannemen.”

De Nederlandse deelnemers:

Hypercar

  • #3 Cadillac Racing – Cadillac V-Series.R: Sébastien Bourdais – Renger van der Zande – Scott Dixon

LMP2

  • #9 Prema Racing – Oreca 07: Bent Viscaal – Juan Manuel Correa – Filip Ugran
  • #31 Team WRT – Oreca 07: Sean Gelael – Ferdinand Habsburg – Robin Frijns
  • #39 Graff Racing – Oreca 07: Roberto Lacorte – Giedo van der Garde – Patrick Pilet
  • #65 Panis Racing – Oreca 07: Manuel Maldonado – Tijmen van der HelmJob van Uitert

LMGTE

  • #33 Corvette Racing – Chevrolet Corvette C8.R: Nicky Catsburg – Ben Keating – Nicolas Varrone