Le Mans 24: Toyota Gazoo Racing vooraan bij VT1

Toyota Gazoo Racing, JOTA en GMB Motorsport reden vanmiddag de beste rondetijden in hun klassen. Brendon Hartley voerde met zijn #8 Toyota GR010 – Hybrid het algemene klassement aan (3:27.742), met een nipte voorsprong op zijn Japanse teamgenoot Kamui Kobayashi met de #7. De Cadillac van Bamber-Lynn-Westbrook werd derde op net geen twee tienden van de snelste Toyota. Kévin Estre eindigde vijfde (3:28.167) met de Porsche 963 die hij met Laurens Vanthoor en André Lotterer deelt. De sessie werd halfweg opgeschrikt door een ongeval tussen een LMGTE en een LMP2.

(Foto’s: © Toyota Gazoo Racing – 24 Heures du Mans)

Met een vrije training van drie uur begon vanmiddag om 14u00 het echte aftellen naar de 24 Uur van Le Mans. Achter beide Toyota, de #2 Cadillac, de #75 Porsche en de #6 Porsche, gingen plaatsen zes en zeven naar Peugeot. De #50 Ferrari 499P van Fuoco-Molina-Nielsen eindige achtste en was de laatste wagen die binnen een seconde van de snelste chrono zat.

Halfweg werd de sessie opgeschrikt door de D’Station Aston die in de vangrail ging en de LMP2 van Tower Motorsports die hem nadien in de flank raakte. Beide wagens liepen behoorlijk wat schade op en er werd een half uur aan tracktime verloren. Voordien waren ook de JMW Ferrari en de #35 Alpine in de Ford-chicane van de baan gegaan. Enkele minuten voor het einde ging Nicolas Varrone met zijn Corvette achterwaarts in de banden bij het uitkomen van Tertre Rouge, waardoor de sessie met een rode vlag eindigde.

LMP2, LMGTE en Garage 56 ‘Innovative Car’

Pietro Fittipaldi voerde met de JOTA Oreca de LMP2-klasse aan (3:34.579). De #31 was de best geplaatste wagen van Team WRT op positie zes. De #41 van het team van Vincent Vosse en Yves Weerts werd vijftiende. Dries Vanthoor (Racing Team Turkey) eindigde achtste algemeen (3:36.877) en derde in Pro-Am. De DKR Oreca van Tom Van Rompuy, Ugo de Wilde en Maxime Martin finishte elfde en vierde in Pro-Am.

Het Deense GMB Motorsport was bovenaan het klassement van LMGTE te vinden met een rondetijd (3:55.020) die door Marco Sørensen werd gereden. Jan Heylen plaatste zijn Proton Competition Porsche op plaats vier (3:55.573). Alessio Picariello werd met zijn Iron Lynx Porsche vijfde (3:55.624) en het roze Iron Dames-exemplaar van Gatting-Bovy-Frey achtste. Ulysse De Pauw finishte met zijn Ferrari van AF Corse als vijftiende.

De Hendrik Motorsports Chevrolet Camaro van Jimmie Johnson, Mike Rockenfeller en Jenson Button was opnieuw sneller dan de LMGTE-wagens met een rondetijd van 3:49.475, neergezet door de voormalige F1-wereldkampioen.

De teams krijgen vandaag maar liefst zes uur tracktime. Na deze eerste vrije training van drie uur, volgt straks om 19u00 de kwalificatie van een uur. Vanavond om 22u00 is er opnieuw een vrije training die tot middernacht duurt.

Resultaten