Le Mans 24: een gesprek met Sarah Bovy

Vier Belgen starten dit jaar in de 100-jarige editie van de 24 Uur van Le Mans in de klasse LMGTE. Sarah Bovy is aan haar derde deelname toe en de Brusselse maakt dit jaar zonder meer kans op een podium in haar klasse, een podium dat synoniem zou zijn voor het hoogtepunt van haar carrière.

Foto’s: © Porsche/Tap

Zonder meer”, lacht de immer sympathieke Bovy. “Ik heb de laatste jaren zoveel mogen beleven en meemaken, maar een podium behalen in de eeuweditie van de 24 Uur van Le Mans zou zonder meer een absoluut hoogtepunt zijn. Als ik daarna om één of andere reden zou moeten stoppen, dan heb ik eigenlijk alles meegemaakt waar ik vandaag van kan dromen. De autosport heeft me zoveel gegeven de laatste jaren dat ik alleen maar dankbaar kan zijn. Weet je, zelfs als ik dit jaar hier niet zou gereden hebben, dan had ik de race in een tentje gevolgd. Ik ben echt gelukkig en fier op wat ik bereikt heb en uiteraard hoop ik dit nog een aantal jaren te mogen en kunnen doen.

Wat betreft haar kansen in de race zelf betreft, is Sarah positief, maar ook realistisch.

“Ik ben overtuigd van ons kunnen, maar evengoed weet ik dat de concurrentie er zal staan. Ik denk dan in het bijzonder aan een vijf à zestal wagens, maar er zullen zeker verrassingen zijn. Ons team is zeker homogeen en ik heb zelf de afgelopen jaren veel progressie gemaakt, wat betekent dat ik nu vooraan kan meespelen onder de ‘AM’-rijders en dat is een belangrijke factor in een competitie van het type ‘Pro/Am’. In deze klasse moet je wedstrijd bovendien werkelijk 100% perfect zijn, wil je kans op een podium maken. Kijk naar onze race vorig jaar: we reden in de eerste meters lek en we waren heel de race op achtervolgen aangewezen. Anderzijds denk ik dat we met de Porsche over een iets beter wapen beschikken voor Le Mans dan in het verleden met de Ferrari. Ik kan me niet anders herinneren dan dat de Porsche 911 in Le Mans meespeelde. Maar nogmaals, de race in LMGTE wordt op het scherp van de snee verreden en bovendien is er dit jaar een nieuw reglement wat betreft de safety car. Indien je een ronde achterligt zal je die kunnen goedmaken. Hadden we dat vorig jaar maar gehad…”

Sarah doet het uiteraard in de Porsche van Iron Dames met startnummer #85, naast Rahel Frey en Michelle Gatting.