WK en Euro RX Portugal: Johan Kristoffersson (WRX) en Enzo Ide (Euro RX) winnen

De tweede dag van de opener van het FIA Wereldkampioenschap is zonet afgelopen. Tevens was er de tweede manche van het FIA Europese kampioenschap in RX1 en RX3. De Zweed Johan Kristoffersson won in het wereldkampioenschap, ondertussen had Enzo Ide de overwinning op zak in Euro RX1.

Foto: © J Dingenen

We beginnen meestal het relaas met het wereldkampioenschap, maar als een landgenoot wint bij de Europese Supercars (RX1), dan mag dat even anders. Enzo Ide won vorig jaar reeds in Portugal en wou dat maar al te graag herhalen, zeker nadat de Belg eerder dit jaar in Hongarije nest naast het podium viel. Ide stond tweede na de drie reeksen van zaterdag. Er moest nog één heat worden afgewerkt en daar wist Ide uiteindelijk de beste tijd op de tabellen te zetten met zijn Audi S1. Ondertussen hadden zijn concurrenten het in de startgroep voor hem met elkaar aan de stok. Gevolg, zij lieten een zwakkere tijd noteren waardoor Ide na vier heats zelfs de leiding in handen nam.
Vervolgens werd Ide tweede in de eerste halve finale, net na concurrent Janis Baumanis. Ondertussen wist de Zweed Anton Marklund de tweede halve finale te winnen. Zo stonden Marklund en Baumanis, Ide’s voornaamste titelconcurrenten, op de eerste rij terwijl Ide moest starten vanop rij twee. Geen makkelijke opdracht. Maar plots viel alles in de juiste plooi. Baumanis veroorzaakte een valse start en zou twee maal moeten jokeren. Bij de herstart kon Ide zich in het spoor van Baumanis zetten. Ide’s spotter liet onze landgenoot op het juiste moment jokeren en nadat iedereen het verplichte ommetje achter de rug had kon Ide naar de zege rijden. De Duitser René Munnich werd nog tweede met zijn Seat Ibiza en liet de Let Janis Baumanis achter zich.
In het kampioenschap komt Enzo Ide mee aan de leiding. Baumanis en Ide hebben nu elk 37 punten. Anton Marklund heeft er 28. Ide na afloop: “We werken na het afhaken van EKS met een nieuw team, Volland Racing, en ik heb ook een nieuwe spotter. Dat is altijd even op elkaar afstemmen. En daar liep het even mis in Hongarije, waar ik toch wat ontgoocheld en boos over was. Als rijder vertrouw je blindelings op de spotter. Vergelijk die persoon maar met een co-piloot in rally. Nu liep het perfect en toen bleek dat Baumanis uiteindelijk twee maal zou moeten jokeren moest ik me kalm houden in zijn spoor. De joker liep perfect en het is fantastisch om hier opnieuw te winnen.

In het Wereldkampioenschap rallycross stond er dit weekend geen maat op de Zweed Johan Kristoffersson. De regerend wereldkampioen won alle heats nadat hij zaterdagochtend ook de superpole had gewonnen. Kristoffersson won met de Volkswagen RX1e ook nog eens vlotjes zijn halve finale en ook de finale wist hij naar zijn hand te zetten. Hij begint dus met een heuse “clean sweep” aan het seizoen. Kristofferssons landgenoot Kevin Hansen legde beslag op de tweede plaats en de Fin Niclas Grönholm werd derde.

Er was ook nog de tweede manche van het Europese kampioenschap in Euro RX3 en daar ging de overwinning naar de Pool Damian Litwiniowicz (Audi A1). Na deze tweede overwinning op rij breidt de Pool zijn voorsprong op de Noor Espen Isaksaetre uit tot 10 punten.

Voor de volgende wedstrijd trekt het WK en ook het EK over twee weken naar het Noorse Hell nabij Trondheim.