Spa Euro Race: spektakel van vrijdag tot en met zondag

De zon regeerde van start tot finish tijdens deze editie 2023 van de Spa Euro Race. Met nog negen races te gaan, beloofde deze derde en laatste dag voor heel wat spektakel te zorgen.

(Persbericht)

De dag kende een vliegende start met race 2 van de Alpine Elf Europa Cup. De start was turbulent, Tim Mérieux ging al na enkele tientallen meters rond en maakten Romain Favre en Alexis Garcin wel een goede start. Maar de man van de eerste ronde was onze landgenoot Lorens Lecertua, die na amper een ronde naar de derde plaats opklom. De volgende 20 minuten volgde er een intense strijd tussen Garcin, Jousset, Geraci en Lecertua. Maar met nog twee minuten te gaan ging de leider in het kampioenschap bij Blanchimont rond en nam daarbij Leo Jousset mee. De race eindigde onder het Safety Car regime. Favre won, voor Garcin en Lorens Lecertua, die hard vocht voor zijn tweede podiumfinish dit weekend. Geraci deed een slechte zaak in het kampioenschap, want kwam niet verder dan de 21ste plaats.

Vervolgens was het de beurt aan het Lotus Cup Europe-veld, met een race in twee delen. De strijd om de overwinning ging tussen Tamás Vizin (#81 Exige V6 Cup) en Paul Maréchal (#52 Exige V6 Cup). Achter hen streden vijf rijders om de derde trede van het podium: Ipsen (Exige V6 Cup #99), Palma (Exige V6 Cup #21), Borgens (Exige V6 Cup #55), Verhiest (Exige V6 Cup #17) en Balogh (Evora GT4 #1). Uiteindelijk was er weer een overwinning voor Vizin, voor Ipsen en Palma. Thierry Verhiest eindigde als vijfde. Geen geluk voor Paul Maréchal, wiens Lotus technische problemen had in het zicht van de finish.

De eerste Ford Fiesta Sprint Cup/Mazda MX5 Trophy-race vond halverwege de ochtend plaats. Met de top 10 van de kwalificatieposities in omgekeerde volgorde op de grid voor race 1, beloofde het een spectaculaire race te worden! De fans kregen waar voor hun geld, met 35 minuten ‘close racing’ en twee keer een Safety Car. In de Mazda MX5-klasse ging de overwinning naar Timo De Graaff (Betcity by Tachyon #67), voor Dominique Kraan (Ferry Monster Autosport #16) en Lorenzo Van Riet (Ferry Monster Autosport #7). De eerste Belgen die over de streep kwamen waren Filip Wojtowicz (Polypart Rent #23) als vijfde voor Delano de Ketele (Polypart Rent #32). In de Fiesta Cup weerstond Tomas de Backer (Garage Feyaerts #197) de aanvallen van de Pool Alan Czyz (Nowicki Auto Serwis #146) tot het einde, terwijl Calvin de Groot (Oeste Kart #143) de derde plaats pakte.

De laatste GB3-race van het weekend ging ook turbulent van start, met een dubbele aanrijding bij Les Combes en de bocht ‘Brussels’, waardoor de race in de eerste ronde moest worden geneutraliseerd. De rest van de race was net zo levendig. Bij het vallen van de finishvlag pakte Oliver Stewart (Elite Motorsport #17) de overwinning, voor Joseph Loake (JHR Developments #84) en Jarrod Waberski (Fortec Motorsport #20). Alex Dunne (Hitech Pulse Eight #22) eindigde als zesde, Callum Voisin als tiende (Rodin Carlin #35).

Tijdens de lunchtijd volgde de tweede race van de MorphMy Caterham Graduates. De race was veel minder hectisch, maar werd toch een keer onderbroken toen Christie (#67) eraf ging voor Blanchimont. Harry Senior (#1) won de race en versloeg Harry Cramer met een verschil van slechts 362 duizendsten, terwijl Andrew Whitton (#112) de derde plaats pakte.

Ford-liefhebbers genoten zonder meer van de tweede afspraak van de Ford Modified. Een atypische serie, maar wel een die leuk was om te volgen. Aan het einde van de 30 minuten durende race won Laki Christoforou in zijn Escort MK2. Sam Daffin werd tweede in een Fiesta MK5 en David Guthrie reed zijn Fiesta naar de derde plaats.

Het hoogtepunt van de dag was zonder twijfel de tweede wedstrijd van Supercar Challenge / GT & Prototype Challenge. De overwinning ging naar de #618 Praga van Stowell-Gonzalez, voor de #614 Norma van Berg-Engelen. In GT won de #111 BMW M6 GT3 van Tubben-Weering, voor Herber en zijn #177 Bentley Continental GT3, en de andere JR Motorsport BMW M6 GT3, de #108 van Van Vliet. Jérôme Greenhalgh pakte het Radical-klassement. Jonas de Kimpe (VW Golf TCR) won SSP1, SSP2 ging naar Andy Dam in de #309 BMW GT4. In Sport1 won Rob Nieman met zijn #401 Clio, terwijl Dries-Hilger (#862 Renault Clio HD Racing) de beste van de dag was in Sport2, voor van de Belgen Van den Broeck-Iserbyt (Clio).

De laatste afspraak van de jonge talenten in het FFSA F4 Championship draaide uit in een waar spektakelstuk. Poleman Giltaire ging vlot van start, maar achter hem vochten Yamakoshi, Foster en Peugeot heel de race om de ereplaatsen. Op de streep won Giltaire met negen seconden voorsprong op Yamakoshi en Peugeot. Foster moest genoegen nemen met de vierde plaats nadat hij werd bestraft voor het overschrijden van de limieten van het circuit. Yani Stevenheydens was minder succesvol en eindigde als veertiende.

De laatste race van de meeting was de tweede afspraak van de Ford Fiesta Sprint Cup / Mazda MX5 Challenge. Het was een intense en spannende race, waarbij de beslissing in de laatste bocht viel. Timo De Graaff (Betcity by Tachyon #67) won bij de Mazda MX5, voor de #65 MV Motorsport van San Jongejan en de #11 MV Motorsport van Laszlo van Houwelingen. Delano de Ketele (Polypart Rent #32), de eerste Belg, werd zevende. In de Fiesta Sprint Cup was het een driestrijd, waarbij Tomas de Backer (Garage Feyaerts #197) ditmaal tweede werd, achter de Pool Alan Czyz (Nowicki Auto Serwis #146). De derde plaats ging dit keer naar Ellis Spiezia (Bart Loenders #111).

De 2023 Spa Euro Race vond plaats onder een stralende zon en de Royal Automobile Club de Spa toonde zich opgetogen over het vlotte verloop van de negentien races op het programma!