Le Mans 24: Ferrari bovenaan bij testdag, Laurens Vanthoor tweede

Antonio Fuoco (3:30.686) en Antonio Giovinazzi (3:29.504) schonken Ferrari de snelste rondetijden bij de twee sessies van drie uur waaruit de testdag bestond. Laurens Vanthoor moest tijdens de namiddagsessie slechts 144 duizendsten op Giovinazzi toegeven en klokte met zijn Porsche 963 de tweede snelste chrono van de dag. De #7 GR010 Hybrid werd met een derde plaats bij de namiddagsessie de snelste Toyota en gaf drie tienden toe op Giovinazzi.

(Foto: © ACO – 24 Heures du Mans)

Vandaag stond de testdag, voorafgaand aan de 24 Uur van Le Mans, op het programma. Zoals steeds bood deze een unieke gelegenheid om het circuit te leren kennen en afstellingen uit te proberen. Daarom zijn de rondetijden van de testdag relatief, maar ze geven wel een indicatie. Tijdens de voormiddagsessie was Antonio Fuoco met de #50 Ferrari 499P het snelst. Achter Fuoco zagen we verrassend de Peugeot 9X8 van Gustavo Menezes postvatten. De Amerikaan legde maar liefs 25 ronden af, het meeste van alle rijders tijdens deze eerste training, en gaf 0,660 seconden toe op de Ferrari-rijder. De Hertz Team JOTA Porsche van Ye-da Costa-Stevens nam plaats drie in. Laurens Vanthoor kwam niet aan zet tijdens de ochtendsessie en reed tijdens de namiddag zestien ronden.

Hoe deden de Belgen het in LMP2 en LM GTE Am?

De snelste rondetijd van de dag kwam voor de LMP2-klasse op naam van de #28 JOTA Oreca (3:35.872), toen Pietro Fittipaldi aan het stuur zat, voor de #31 Team WRT Oreca van Gelael-Habsburg-Frijns.

Maxime Martin was verantwoordelijk voor de snelste chrono van de Belgische DKR Engineering Oreca. De Brusselaar deed in de ochtendsessie 3:40.572 over zijn beste ronde en verbeterde dit tijdens de namidddag naar 3:39.629. Tom Van Rompuy maakte zijn debuut op het Circuit de la Sarthe en zijn beste chrono was een 3:47.095. Ugo de Wilde reed eerder op de dag nog een wedstrijd in Le Castellet en vervoegde zijn teamgenoten op zondagnamiddag. Zijn beste rondetijd was 3:39.946. Bij de tweede training plaatste Dries Vanthoor zijn Oreca van Racing Team Turkey op de zevende plaats (3:37.151).

Ulysse de Pauw (AF Corse – Ferrari) maakte ook zijn debuut op het legendarische circuit en reed ’s ochtends een rondetijd van 3:56.751, goed voor de tweede plaats in LM GTE Am bij sessie 1. Alessio Picariello (Iron Lynx – Porsche) was toen vijfde met een 3:58.061. Ook in deze categorie werd de beste rondetijd ’s namiddags gereden (3:56.088) en die kwam op naam van de #66 JMW Motorsport Ferrari. Tijdens deze laatste trainingsbeurt waren de wagens van de Belgen niet in de voorste gelederen te vinden.

Voor het eerst konden we ook de snelheid inschatten van de Chevrolet Camaro ZL1, die als ‘Innovative car’ aan de 24 Uur zal deelnemen. Jenson Button was met de bolide van Hendrik Motorsports het snelst onderweg tijdens de voormiddagtraining (3:56.880). Tijdens de namiddag reed Mike Rockenfeller een 3:53.761 en daarmee was de Duitser duidelijk sneller dan de LM GTE Am-klasse.

Resultaten