WRC Sardinië KP15: Neuville solide leider na opgave Ogier

Na de tweede volledige dag in Sardinië zijn er al vijftien van de negentien geplande proeven afgewerkt. In de namiddag mochten de deelnemers de vier proeven van de voormiddag opnieuw afleggen en het was onze landgenoot Thierry Neuville die in zijn Hyundai als leider weer naar het assistentiepark kwam.

(Tekst: Koen Nuyts en © foto: Hyundai Motorsport)

In KP12 was de Fin Esapekka Lappi de snelste in zijn Hyundai, hierbij had hij drie seconden voorsprong op Thierry Neuville en 7,7 seconden op Sebastien Ogier. Proef dertien was weggelegd voor Thierry Neuville die ondanks de zware regenval 12,6 seconden goedmaakte op leider Ogier. Nummer veertien was opnieuw een kolfje naar de hand van een Hyundai-rijder, ditmaal met Dani sordo als snelste.

Maar het wapenfeit van de dag was natuurlijk de sortie van achtvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier. De leider ging kort na de start van de Erula-Tula proef met zijn Toyota Yaris van de baan nadat zijn voet van het rempedaal slipte. Zowel Ogier als navigator Vincent Landais waren ongedeerd, maar verklaarden dat het in deze condities niet eenvoudig was om op de weg te blijven.

De laatste proef van zaterdag (Tempio Pausania) kwam op naam van de nieuwe leider, Thierry Neuville. Hij bouwde zo zijn voorsprong verder uit op teamgenoot Lappi die 36,4 seconden in het krijt staat. Kalle Rovanperä is derde op meer dan een minuut. Elfyn Evans (Toyota) en Dani Sordo (Hyundai) maken de top 5 volledig.

Veel schade

Zaterdag was een bewogen dag. Ogier ging van de baan maar ook Pierre-Louis Loubet moest de handdoek gooien nadat de schade die hij vrijdag had opgelopen te groot bleek. Zowel Takamoto Kastsuta en Ott Tanak waren dan weer slachtoffer van het overvloedige water dat hun wagens binnendrong na het doorkruisen van een waterplas. Ook Elfyn Evans had hiermee af te rekenen, maar kon desondanks zijn weg verderzetten met enkel tijdverlies. Sebastien Ogier kreeg ondertussen een berisping en een voorwaardelijke boete van €1000 omwille van het feit dat hij iets te vroeg in zijn Toyota stapte tijdens het tanken. De voorschriften luiden dat men pas na het volledig stoppen van het tanken de wagen mag betreden.

Adrien Fourmaux leidt nog steeds in WRC2, de Ford-rijder leidt voor Andreas Mikkelsen (Skoda) en Teemu Suninen (Hyundai). Grégoire Munster is in zijn Ford achtste.

Morgen wachten nog vier proeven, de Powerstage in Olbia start om 12u15.