WK en Euro RX: Johan Kristoffersson leidt in Portugal

De eerste dag van de opener van het FIA Wereldkampioenschap rallycross en de tweede manche van het Europese rallycross in Portugal zit erop. De WK-rijders hebben twee reeksen achter de rug, de Europese rijders moesten er drie afwerken.

Foto: © J Dingenen

Er werd regen voorspeld in Montalegre. En die regen kwam ook. De oefensessies werden nog in prima zomerse omstandigheden afgewerkt. Maar in de vroege namiddag, wanneer het er tijdens de reeksen echt om ging, kwam de eerste regen. Het werd vervolgens afwisselend droog en soms vielen er weer druppels wat de teams kopzorgen bezorgde bij de beslissing welke banden nu onder de bolides moesten worden gelegd.

In het wereldkampioenschap kon dat regerend kampioen Johan Kristoffersson duidelijk niet deren. De Zweed stak er op de openingsdag met kop en schouders boven uit. Hij won de superpole en vervolgens de twee reeksen. Zijn teamgenoot Ole Christian Veiby werd tweede in de eerste reeks. De Fin Niclas Grönholm was dan weer tweede in de volgende reeks. De Fransman Sébastien Loeb, die zijn terugkeer maakt in deze discipline, liet in de tweede heat een derde tijd optekenen.

In het Europese kampioenschap Euro RX1 is het de Zweed Anton Marklund (Ford Fiesta) die voorlopig leidt na drie heats. Hij was de snelste in de twee eerste heats en zevende in de laatste heat. Onze landgenoot Enzo Ide liet een tweede, derde en vervolgens vijfde tijd noteren en is tweede in de rangschikking. De Let Janis Baumanis, de winnaar van Hongarije, is derde. Ide had de pech in reeks drie dat de eerste startgroep in droge omstandigheden de heat kon afwerken waarbij de Noor Sivert Svardal met een besttijd optimaal profiteerde. Een incident bij diezelfde startgroep zorgde ervoor dat er een lange tijd aan de baan gewerkt moest worden waarbij ondertussen de regen steeds meer naar beneden viel. De andere twee startgroepen konden dan ook logischerwijze niet dezelfde snelheid ontwikkelen. Maar in die verraderlijke omstandigheden was Ide duidelijk sneller dan onder meer Marklund, die bijna vier seconden moest toegeven, dat moet een opsteker zijn voor de tweede dag.

In Euro RX3 leidt de Pool Damian Litwinowicz, voor de Duitser Nils Volland en de Portugees Joao Ribeiro.

Zondag begint de actie omstreeks 9u met een warm-up.