WRC Sardinië: twintigste maal op het Italiaanse eiland

Het WRC-seizoen is bijna halfweg, voor de zesde van dertien manches trekt het WK-rally naar het Italiaanse eiland Sardinië. Dit jaar wordt de twintigste verjaardag van de rally van Sardinië gevierd. Recordwinnaar Sébastien Ogier is opnieuw van de partij.

(Foto: © Hyundai Motorsport)

In het noordelijke deel van Sardinië wordt dit weekend de zesde manche van het WRC-seizoen afgewerkt. Italië maakt al sinds het begin deel uit van het WK-rally, sinds 1973 staat het op de kalender. Toen werd de Italiaanse manche nog in en om San Remo verreden, maar sinds 2004 trekt het WK-rally naar het eiland in de Middellandse Zee. Dit weekend zal dus de twintigste keer zijn dat de WRC-wagens er over het gravel scheuren.

Normaal moeten de rijders, co-rijders en wagens hoge temperaturen van om en bij de 30 graden doorstaan op Sardinië, maar dat lijkt dit jaar niet zo te zijn. Er is zelfs kans op regen, wat de gravelrally nog een extra dimensie zou geven. Al valt het nog af te wachten of die voorspellingen ook kloppen.

Terugkeer Ogier, overal Belgen

Sébastien Ogier (Toyota) is er opnieuw bij, nadat hij de rally’s van Kroatië en Portugal links liet liggen. Vier keer won de Fransman op Sardinië, enkel Sébastien Loeb evenaart dat aantal. Uiteraard zijn alle WK-kanshebbers aanwezig en dus ook Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe. Ook Pierre-Louis Loubet en Belgische copiloot Nicolas Gilsoul zijn van de partij.

In het WRC2 staan Grégoire Munster en Louis Louka op het deelnemersblad. Tom Rensonnet en Loïc Dumont keren terug in het Junior WRC, na afwezigheid in Portugal.

Laatste kans?

Thierry Neuville telt ondertussen al een achterstand van dertig punten op de leider in het kampioenschap, Kalle Rovanperä en dus moet de leider van de Hyundai-crew aan een inhaalrace beginnen: “Sardinië biedt veel uitdagingen, maar de grootste zijn de hitte en de bandenslijtage. De proeven zijn ook moeilijk omdat het oppervlak ruw is, terwijl de lay-out van de KP’s vrij smal en technisch is, dus er is niet veel ruimte voor fouten. Ons doel is om zo goed mogelijk met de omstandigheden om te gaan en hard te vechten voor een goed resultaat. Portugal was een zwaar weekend voor ons. Ik had een andere afstelling dan Dani en Esapekka en wij denken dat dat een van de redenen is waarom ik moeite had met de tractie en de balans van de auto. De afstelling van mijn auto dit weekend is vergelijkbaar met die van mijn teamgenoten en dat zou goed moeten zijn voor betere prestaties.

Het programma

Op donderdag staat de gebruikelijke shakedown gepland, die om 9u01 begint. Ook de eerste proef van de twintigste rally van Sardinië staat die dag al op het programma, een showproef van 3,23 kilometer in Olbia. Vrijdag wachten er 148,80 kilometer tegen de chrono, waaronder twee keer de Monte Lerno-proef van 49,92 (!) kilometer. Zaterdag krijgen de rijders 136,34 kilometer tegen de klok voorgeschoteld. Zondag staat er 46,08 kilometer tegen de chrono gepland met de powerstage van 7,79 kilometer als afsluiter.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.