Moto: Isle of Man TT 2023 gaat van start

Het was Michael Dunlop die op maandag het tempo bepaalde op de eerste dag van de kwalificaties voor de 2023 Isle of Man TT Races. Dunlop is ingeschreven voor de vier aparte solo klassen en haalde de beste tijd in allen, met een nieuw record in de Supertwin.

(Foto: rv/pixabay)

De TT races kenden vorig jaar een van hun vreselijkste jaren ooit. Even was er sprake de sidecars niet meer toe te laten. Na het wegvallen van het Ierse wegrace kampioenschap, voor een groot deel te wijten aan perikelen met de verzekeringen, kroop er even twijfel over de wegraces in het algemeen, maar de TT organisatie liet al snel weten dat hun Isle of Man TT wel degelijk zou doorgaan. En ook de sidecars zijn weer van de partij.

Maandag 29 mei was de eerste dag van een week die in het teken staat van de kwalificatie. Naast een officieus record in de Supertwin voor Dunlop (een gemiddelde van 122.907mph, meer dan 196 km/u) was Dunlop ook de snelste in de Superbike met zijn Hawk Racing Honda (131.782mph), in de Superstock (130.426mph) met de MD Racing Honda en in de Supersport (127.019mph) met de MD Racing Yamaha. Bij de Sidecars zette het duo Pete Founds en Jevan Walmsley de snelste tijd.

De omstandigheden zijn voorlopig zeer gunstig op het eiland en er waren geen noemenswaardige incidenten. De kwalificaties gaan zoals gezegd verder voor alle klassen gedurende deze week en op zaterdag is er dan de eerste racedag.