Nürburgring 24: de Nordschleife onder de loep

Op de Nürburgring wordt dit weekend de 24 Uur van de Nürburgring georganiseerd. Het circuit, dat onderverdeeld is in het Grand Prix Circuit en de Nordschleife, opende in 1927 en heeft een rijke geschiedenis. De Nordschleife heeft al meerdere levens geëist en onderging al enkele transformaties om de veiligheid te verbeteren.

(Foto: © Joachim Cieters)

De Nürburgring werd in eerste instantie gebouwd om de werkloosheid in de Eifel-regio te verzachten. Ongeveer 25.000 mensen hielpen van 1925 tot 1927 mee aan de bouw van het circuit, die 14,1 miljoen rijksmark (36 miljoen euro) kostte. Toen bestond het circuit uit de Nordschleife (22,8 km) en de Südschleife (7,7 km). De Nordschleife zou later nog twee kilometer ingekort worden, de Südschleife werd in 1984 omgebouwd tot het gekende Grand Prix Circuit.

Het circuitrecord van de Nordschleife, de noordelijke lus van meer dan 20 kilometer, staat sinds 2018 op naam van Timo Bernhard. Hij zette in een aangepaste Porsche 919 Hybrid EVO een verschroeiende tijd van 5:19,546 neer, goed voor een gemiddelde snelheid van 234 km/u. Voor het aantal bochten dat het circuit bevat, bestaat er geen eenduidig antwoord. De officiële website van de Nürburgring telt 73 bochten, 33 naar links en 40 naar rechts. Andere bronnen hebben het over meer dan honderd bochten. Het verschil tussen het hoogste en laagste punt van de Nordschleife bedraagt 300 meter.

F1 en een race van vier dagen

De F1 zakte meerdere keren af naar de ‘Groene Hel’, een bijnaam die de Nordschleife kreeg van meervoudig F1-wereldkampioen Jackie Stewart. De Nordschleife werd 22 maal gebruikt. De laatste keer was in 1976, toen Niki Lauda een zware crash maakte. Daarna zou de koningsklasse van de autosport enkel nog op het Grand Prix Circuit rijden, de laatste keer was in 2020.

De Nordschleife werd ook voor andere autosportwedstrijden gebruikt, voornamelijk uithoudingsraces. In 1953 werd de eerste Nürburgring 1000 km georganiseerd als onderdeel van het World Sportscar Championship. De Marathon de la Route vond er van 1965 en 1971 plaats. De race duurde 84 uur, de editie in 1971 was zelfs 96 uur of vier dagen lang.

Nu voornamelijk als testcircuit en open voor publiek

Vandaag wordt de noordelijke lus nog gebruikt door de 24 Uur van de Nürburgring en de Nürburgring Endurance Series. De DTM had ook even plannen om het twintig kilometer lange circuit toe te voegen aan de kalender, maar dat gaat voorlopig niet door.

De Nordschleife dient voornamelijk als testcircuit voor veel automerken. De spreuk luidt “it’s best if it passed the Nürburgring test” of “het is het beste als het de Nürburgring-test doorstaat”. Als het circuit vrij is, kan iedereen zich aan een rondje wagen met eender welk voertuig, maar het is aangeraden om de limiet niet op te zoeken. Bij schade aan de barrières door een schuiver staat de desbetreffende chauffeur in voor de reparatiekosten.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.