Belcar: de BoP, nu al voer voor discussie

De Balance of Performance… autosportliefhebbers kunnen er uren over filosoferen, maar of u nu wil of niet, zonder de ‘BoP’ zou er vandaag quasi geen autosport meer mogelijk zijn. Grote kampioenschappen zoals het FIA WEC of het IMSA WeatherTech SportsCar Championship, zo goed als alle competities met een GT2, GT3 of GT4-wagen of alles wat met TCR te maken heeft: er is een Balance of Performance. Dit jaar heeft ook de promotor van het Belcar Endurance Championship besloten om er gebruik van te maken en dat was na de openingsrace op Circuit Zolder meteen voer voor de nodige discussies… Echter, het is geen kwestie van zwart of wit.

Ten eerste wat is dat nu exact een ‘Balance of Performance’?

In de moderne racerij is de ‘Balance of Performance’ (BoP) “een regeling en mechanisme dat de gelijkheid tussen concurrerende voertuigen handhaaft, door de limieten van de parameters van een auto, zoals vermogen, gewicht, motormanagement en aerodynamica, aan te passen om te voorkomen dat één fabrikant dominant wordt in een raceklasse of -serie”, leert ons de definitie. Heel vaak grijpt de inrichtende macht van een autosportcompetitie in via een aanpassing van het gewicht van deze of gene wagen, de rijhoogte van de bolide, de aerodynamica of de luchttoevoer (via een restrictor) naar de motor, waardoor het vermogen geregeld wordt. Uiteraard is deze lijst niet exhaustief en zijn er nog andere mogelijkheden. Initieel ontstond de Balance of Performance overigens niet toevallig samen met de klasse GT3 (2006), waar toen de Porsche 911 GT3 Cup als benchmark werd genomen.

In de GT-racerij was die BoP nodig om diverse en vaak zeer uiteenlopende concepten van wagens aan elkaar gewaagd te maken, denk maar aan bolides die de motor vooraan hebben, centraal of zelfs achter de achteras, in het geval van de Porsche 911 of turbomotoren versus atmosferische krachtbronnen en uiteraard alle variaties op het aantal cilinders.

Misschien wel het meest extreme voorbeeld in de hedendaagse GT-racerij zijn de Chevrolet Camaro en de Alpine A110 in GT4. Uiteenlopender kan het amper en toch zijn deze auto’s goed voor quasi dezelfde prestaties op de circuits van de diverse GT4-competities.

Bewust te traag

Met de BoP deed ook de term ‘sandbagging’ zijn intrede in de autosport. Hiermee beoogt men een team of een constructeur die bewust gaat onderpresteren om vervolgens (vaak voor een erg belangrijke race), een meer gunstige BoP af te dwingen, vaak gepaard gaande met een hoop politieke manoeuvres of op andere niveaus met geschreeuw en gebrul. Tot daar het minder fraaie neveneffect van de Balance of Performance.

Want eigenlijk is het uitgangspunt zeer interessant, met name een grote verscheidenheid aan merken en modellen samenbrengen, getuige de 24 Uur van Spa, waar nu al jaren acht à tien merken ongeveer op voet van gelijkheid aan de race beginnen. Of ziet u liever een heruitgave van de 24 Uur van Le Mans waar negen van de wagens in de top tien… Porsche 956 waren?

Terug naar eigen land

Na het bannen van de CN-prototypes aan het einde van het seizoen 2021, werd het Belcar Endurance Championship opnieuw een kampioenschap exclusief aan GT’s en toerwagens voorbehouden. In de ‘sterkste’ klasse, GTA, zien we geen GT3-wagens, maar wel diverse auto’s uit monomerkencompetities zoals de Porsche Carrera Cup, de Lamborghini Super Trofeo of potentieel ook de Ferrari Challenge. Maar ook GT2-wagens mogen aan het nationale uithoudingskampioenschap deelnemen, net als meer exotische bolides zoals de MARC Cars of Chevron. Dat resulteerde in een situatie waarin vooral de Porsche 911 GT3 Cup niet tegen in concreto de Audi R8 GT2 en de Lamborghini Super Trofeo opgewassen bleek. Dat leidde dan weer tot heel wat wrevel, zeker bij de diverse teams met een Porsche, en in het tussenseizoen besliste de inrichtende macht van het kampioenschap en de nationale federatie RACB om met het Spaanse Automotiva in zee te gaan en ook een BoP in te voeren. Automotiva werkt onder meer met de GT Open en GT Cup samen, voor het verzamelen van de data van de racewagens. Merk op, het is de RACB die de BoP dient uit te werken, op basis van de verzamelde data die ieder team moet afstaan.

Een kleine vergelijking

Tijdens de eerste race van het seizoen, afgelopen weekend op Circuit Zolder, bleek echter dat er nog wel degelijk een verschil is tussen de Porsche enerzijds en de Audi en Lamborghini anderzijds.

Laten we even de vergelijking maken met vorig seizoen: wat opvalt is dat heel wat parameters erg vergelijkbaar zijn. De snelste kwalificatietijd van de Lamborghini tijdens het New Race Festival 2022 was 1.29.4, maar later dat seizoen reed Cédric Wauters wel nog een 1.28.7 tijdens de superpole (echter zonder ‘storend’ verkeer) van de 24 Hours of Zolder. Dit jaar kwam de polepositie tijdens het New Race Festival op naam van diezelfde Cedric Wauters in een tijd van 1.28.9, wat min of meer de grens voor de wagen lijkt te zijn. Tijdens de race zette Wauters een 1.30.5 neer, fors sneller dan de snelste tijd van de Italiaanse bolide vorig jaar op Zolder en dat was toen steeds in racetrim rond de 1.32. Tijdens de opener van het seizoen 2022 zette de Lamborghini geen relevante rondetijd neer.

De PK Carsport Audi was tijdens het New Race Festival in 2022 dan weer goed voor de polepositie in een tijd van 1.28.9. Stienes Longin zette nu tijdens de kwalificaties een 1.29.7 neer en in de race 1.30.3. Dat laatste is een kleine halve seconde sneller dan in 2022. Over het hele seizoen 2022 kwam de snelste rondetijd van de Audi op naam Dries Vanthoor en dat tijdens de 24 Hours of Zolder in 1.30.2.

De Porsche tot slot ging respectievelijk van 1.30.8 (Q) en 1.32.1 (Race) in 2022 naar 1.30.5 en 1.31.6 en de Duitse bolide lijkt dus zonder ingrepen van buitenaf iets sneller te zijn geworden, maar onvoldoende om echt de zege te ambiëren.

Noteren we nog dat het verschil tussen de winnaar van de race en de eerste Porsche in 2022 en 2023 quasi identiek was, maar dat de race dit jaar een uur langer geduurd heeft. Uiteraard spelen hier factoren zoals wedstrijdonderbrekingen en andere wedstrijdelementen een grote rol.  

Te vroeg om te oordelen, maar reageren moet

Dat alles maakt dat we ons voor Spa, de volgende race van het Belcar Endurance Championship op zaterdag 3 juni, logischerwijze mogen verwachten aan een bijsturing van de BoP. Het is echter te vroeg om nu al het doodvonnis van het kampioenschap uit te schreeuwen, zoals sommige partijen dat plegen te doen, of om te roepen dat elke ingreep voor de Audi en Lamborghini er één te veel aan zou zijn, zoals in het andere kamp dit weekend jammer genoeg al te horen viel.

Daarvoor zijn namelijk twee redenen: primo, het kampioenschap gebruikt nog maar net de BoP en zelfs op niveau van gerenommeerde instanties als de ACO en SRO gebeurt het wel eens dat de eerste race niet representatief is (getuige de recente openingsrace van de GT World Endurance in Monza), maar secundo, het is wel duidelijk dat de BoP nog een bijsturing kan gebruiken om aldus een nog aantrekkelijker wedstrijdverloop te garanderen en ervoor te zorgen dat ook de Porsche 911 – die toch tot benchmark gebombardeerd werd – voor het eerst sinds lang nog eens een Belcar-race kan winnen.

Sowieso, een goede BoP en gelijke kansen voor alle partijen zullen alleen maar resulteren in nog meer deelnemers in het sterk groeiende Belgische uithoudingskampioenschap, dat mede door de aanwezigheid op Sporza een stevige boost lijkt gekregen te hebben. Op één jaar tijd zijn er immers niet minder dan 10 wagens (van 24 naar 34) bijgekomen en dat is alleen maar goed nieuws voor de Belgische autosport!

Voor wie nog meer uitleg over de BoP wil, is dit interessant:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.