WRC Portugal KP19: Rovanperä triomfeert in Portugal en is nieuwe WK-leider

Kalle Rovanperä (Toyota) heeft de rally van Portugal voor het tweede opeenvolgende jaar gewonnen. Na een lastige seizoenstart pakte hij zijn eerste zege als wereldkampioen, de negende uit zijn WRC-carrière. Dani Sordo (Hyundai) eindigde als tweede, Esapekka Lappi (Hyundai) maakte het podium compleet.

(Foto: © Toyota Gazoo Racing)

Kalle Rovanperä (Toyota) sloot de rally op perfecte wijze af met een zege in de powerstage. Hij was slechts zeven tienden sneller dan Ott Tänak (Ford). Esapekka Lappi (Hyundai) kwam 2,5 seconden tekort. Takamoto Katsuta (Toyota) klokte de vierde tijd, Dani Sordo werd vijfde en ging met het laatste extra punt aan de haal.

Rovenperä domineert, WRC2 kent spannende ontknoping

Rovanperä deed wat hij vorig seizoen ook deed, de rally van Portugal winnen. Die uitkomst lag eigenlijk na gisteren al vast toen hij weg reed van de concurrentie. Sordo werd tweede op 54,7 seconden van Rovanperä. Lappi mocht het derde schavot opklimmen, hij kwam 25,7 seconden tekort om de tweede plek van zijn ploegmaat af te snoepen. Tänak werd vierde, Neuville eindigde na een pechdag als vijfde.

Rovanperä beleefde een lastig begin van het seizoen, maar kon in Portugal opnieuw van de zege proeven. “Dit overwinningsgevoel heb ik lang moeten missen. Sinds het einde van vorig jaar had ik het wat lastig, maar ik ben terug. Ik wil vooral het team bedanken, zij zijn ons blijven pushen.”

In het WRC2 moest de powerstage uitmaken wie de rally won. Oliver Solberg zette de snelste tijd neer, maar dat volstond net niet. Gus Greensmith behield zijn koppositie in het klassement met slechts 1,2 seconden bonus. Andreas Mikkelsen werd derde op 41,8 seconden.

Nieuwe WK-leider

In de WK-stand springt Rovanperä naar de leiding, 98 punten staan er achter zijn naam. Tänak heeft zeventien punten minder en staat tweede. Sébastien Ogier en Elfyn Evans zakken naar een gedeelde derde plek en beschikken over 69 punten. Neuville komt op 68 punten te staan en staat dus al dertig punten in het krijt bij leider Rovanperä.

De volgende WRC-afspraak is over drie weken op het Italiaanse eiland Sardinië, van 1 tot 4 juni worden er daar negentien proeven afgewerkt.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.