F1 Azerbeidzjan: een mislukt sprintformat en Ocon’s hachelijke pitstop

De GP van Azerbeidzjan had gisteren niet veel om het lijf, ook de sprintrace op zaterdag was een teleurstelling. Het nieuwe sprintformat lijkt niet te werken en dat heeft zo zijn redenen. Daarnaast plaatste de FIA zich in een slecht daglicht door de uiterst gevaarlijke situatie die ze creëerde toen Esteban Ocon (Alpine) zijn pitstop maakte.

(Foto: © F1)

Normaal gezien levert het Baku City Circuit de nodige actie en dat moet de F1 ook gedacht hebben. Het eerste sprintweekend werd er georganiseerd, waarbij vooral de nadruk werd gelegd op de extra sensatie die het met zich mee zou brengen. Veel spanning was er gisteren en zaterdag echter niet op het circuit. Vooraan lagen de wedstrijden al snel in een definitieve plooi, ook achteraan waren er amper inhaalmanoeuvres.

Dubbel triest format

Het begon al bij de flauwe sprintrace en dat beloofde niet veel goeds voor de GP. Doordat er voor beide races een afzonderlijke kwalificatie afgewerkt moest worden, waren de beide startvolgordes zo goed als een copy-paste. In het middenveld viel dat nog mee doordat de teams er dicht opeen zitten, maar vooraan het pak was er weinig verschil. Charles Leclerc (Ferrari) pakte twee keer de pole, de Red Bull-rijders maakten telkens de top drie compleet. Daarachter kwam Carlos Sainz (Ferrari), gevolg door Mercedes en Aston Martin.

Twee keer dezelfde startgrid zorgt ervoor dat de races ook hetzelfde gelaat krijgen en dat werd gisteren pijnlijk duidelijk: de Red Bull-wagens beslisten al snel de sprintrace en de GP door vroeg voorbij Leclerc te gaan. Als er dus geen gekke dingen gebeuren, zal de racebeelden van de komende sprintweekends telkens herhaald worden. Misschien is het een idee om het format van de F2 en de F3 te gebruiken: één kwalificatie voor beide races en in de sprint het eerste deel van de startvolgorde omdraaien. Zo zou Leclerc, bijvoorbeeld, vanop de tiende plek vertrekken in de sprintrace en dus heel wat wagens moeten inhalen om te kunnen winnen. Nu de wagens elkaar beter kunnen volgen, lijkt het het proberen waard.

Ocon schept bijna groep fotografen

Genoeg over het nieuwe format. Esteban Ocon (Alpine) verschoot hem een hoedje toen hij de pitstraat indraaide. Zijn team wachtte uiterst lang om de verplichte pitstop te maken en de Fransman kwam pas in de voorlaatste ronde om vers rubber. Hij kwam de pitstraat in en zag een groep fotografen in de weg staan. Die konden nog maar net wegspringen en zo werd een lelijk accident vermeden. De FIA had hen de toegang gegeven om zich in de pitstraat klaar te zetten voor de finishfoto’s, terwijl er nog een wagen een verplichte pitstop moest maken. In onderstaande tweet is te zien hoe de fotografen de bolide maar net kunnen ontwijken.

Niet veel actie op het circuit dus, maar de F1 zal toch met de handen in het haar zitten na een teleurstellende start van hun nieuwe ‘veelbelovende’ sprintformat. De FIA heeft na het angstaanjagende moment van Ocon wel al actie ondernomen. Ze zal de finishprocedure grondig herbekijken en eventueel wijzigingen doorvoeren. Benieuwd wat dat teweegbrengt…

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.