BRC 2023: Potty als gedoodverfde favoriet voor Belgische titel

Door zijn overwinning in de Rallye de Wallonie pakte Maxime Potty (Citroën) voor de vierde keer dit seizoen de volle buit aan punten. Enkel in de Rallye des Ardennes ging hij niet met het maximum aan de haal. In het klassement beschikt Potty over meer dan dubbel zoveel punten als tweede plek Bastien Rouard (Hyundai), het verschil bedraagt 61 punten.

(Foto: © Gilles Verschuere)

De dertien BRC-rally’s worden dit jaar onderverdeeld in ‘Championship’- en ‘Cup’-evenementen. Zes vallen er onder de ‘Championship’-evenementen, de overige zeven krijgen het label van ‘Cup’-rally. Om aan het einde van het seizoen een Belgisch kampioen te kunnen kronen, wordt er gekeken naar de beste zeven resultaten van de rijders. Daarvan mogen er maximum twee van de ‘Cup’-rally’s meegeteld worden. Doordat er slechts zes ‘Championship’-rally’s op de kalender staan, zal er dus sowieso één resultaat van een ‘Cup’-evenement meegerekend moeten worden.

Maxime Potty (Citroën) pakte al in de vier van de vijf rally’s het maximaal aantal punten. Hij won de South Belgian Rally, de TAC Rally en de Rallye de Wallonie, de laatste twee behoren tot de ‘Championship’-evenementen. In de Rally van Haspengouw, ook een ‘Championship’-wedstrijd, werd hij tweede achter William Wagner, maar die was niet ingeschreven in het BRC waardoor Potty 25 punten aan zijn saldo mocht toevoegen.

Potty dicht bij Belgische titel

Zo staat Potty na vijf rally’s op een puntenbedrag van 120 punten, zijn dichtste achtervolger Bastien Rouard (Hyundai) staat op 59 punten. Potty ging voorlopig in elke ‘Championship’-rally met het maximum van de punten aan de haal en is zo de gedoodverfde favoriet om zich te kronen als Belgisch kampioen rally. Het volgende ‘Championship’-evenement is de rally van Ieper, eerst staan er nog twee ‘Cup’-wedstrijden op het programma, de Sezoensrally en de Rally of Bertrix.

Stel nu dat Potty erin slaagt om de rally van Ieper te winnen, pakt hij bijgevolg het maximum van de punten in vier van de zes ‘Championship’-rally’s en is het zo goed als onmogelijk dat Rouard nog over Potty zal gaan in het klassement, ook al wint hij de resterende twee ‘Championship’-evenementen, de East Belgian Rally en de Spa Rally. Dit is ervan uitgaand dat Potty in Ieper zal winnen, het is dus allesbehalve zeker dat dit het geval zal zijn.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.