FIA WEC Spa: Toyota crasht en Toyota op pole

In een uiterst spannende kwalificatiesessie zette initieel Antonio Giovinazzi zijn Ferrari 499P op de polepositie voor de derde manche van het FIA WEC, de 6 Hours of Spa-Francorchamps, maar de Italiaan ging iets te enthousiast over de tracklimits en verloor zijn pole uiteindelijk aan Kamui Kobayashi en Toyota.

In een uiterst aantrekkelijke kwalificatiesessie tussen beide Ferrari 499P, de #7 Toyota van Kamui Kobayashi en de #2 Cadillac van Earl Bamber, klokte Antonio Giovinazzi met een rondetijd van 2:00.777 in eerste instantie de polepositie. Na een correctie na het vallen van de vlag, erfde Kamui Kobayashi echter de pole, voor Miguel Molina (Ferrari) en de onfortuinlijke Giovinazzi.

De #8 Toyota was daarentegen al snel uit de kwalificatiestrijd verdwenen. Al in de aanvangsfase van de 15 minuten durende kwalificatie ging Brendon Harley met zijn Toyota GR010 Hybrid op een vreemde manier op de Raidillon de bandenstapels in, toen hij op koude banden te hard op het gas ging.

Plaatsen vier en vijf waren voor Cadillac met de #2 van Earl Bamber gevolgd door de #3 van Sébastien Bourdais. Kévin Estre, de teamgenoot van Laurens Vanthoor, eindigde met de #6 Porsche 963 als zesde, voor de verrassend goede privé Porsche van Jota met Will Stevens achter het stuur. Glickenhaus, Peugeot en nog eens Porsche maakten de top 10 volledig.

WRT op twee en vier in LMP2, Blomqvist op pole

In LMP2 eindigde Tom Blomqvist (United Autosports – Oreca) bovenaan de tabellen met een tijd van 2:19.307. Louis Delétraz werd voor Team WRT tweede, op 0,339 seconden van de polepositie en Robin Frijns eindigde met de andere wagen van het Belgische team vierde, op een ruime halve seconde van Blomqvist. Tussen de beide WRT Oreca 07, tikte Daniil Kvyat in de bolide van Prema Racing als derde aan.

Al Harthy (ORT By TF – Aston Martin) domineert kwalificatie, Sarah Bovy tweede

Iets voorbij halfweg de vijftien minuten durende kwalficatiesessie ging de Amerikaan PJ Hyett (Project 1 -AO – Porsche 911 RSR) zwaar in de banden op de Raidillon. De kwalificatie werd uiteraard stilgelegd en Ahmad Al Harthy (ORT by TF – Aston Martin Vantage) had toen de snelste rondetijd op de tabellen gezet. Sarah Bovy was achtste, zonder een representatieve tijd. Met een ultieme snelle ronde eindigde onze landgenote Sarah Bovy alsnog tweede, op 1,9 seconden van Ahmad Al Harthy. De Omani reed zijn ORT by TF Aston Martin Vantage AMR overtuigend naar de polepositie. Claudio Schiavoni, teamgenoot van Alessio Picariello, sloot de rangschikking af en plaatste de #60 Iron Lynx Porsche op de dertiende plaats. Het trio Alessi-De Pauw-Mann kwam zoals verwacht niet in actie en start als laatste uit de pitlane.

De race start morgen om 12u45.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.