WRC 2023: Evans de verrassende leider in het WK

Na de rally van Kroatië beschikt het WRC over twee WK-leiders: Toyota-rijders Sébastien Ogier en Elfyn Evans bezitten elk 69 punten. Aangezien Ogier geen volledig seizoen afwerkt – en dus zo goed als geen aanspraak maakt op de wereldtitel – is Evans de eerste van de WK-kanshebbers.

(Foto: © Toyota)

Na drie top vijf-plekken in de voorgaande rally’s dit seizoen, kon Evans in Kroatië zijn vijfde overwinning in het WRC opschrijven. Het was voor de Welshman al anderhalf jaar geleden dat hij op het schavot mocht klimmen na een WRC-rally. Uit respect naar de betreurde Craig Breen besloot hij zijn overwinning niet te vieren.

“We hebben lang naar dit moment toegeleefd, maar deze overwinning betekent nu niet zo veel”, wist Evans na afloop te vertellen. “Het was een lastige week voor iedereen en de gehele WRC-familie mag trots zijn op de manier waarop iedereen bij elkaar kwam en Craig Breen eerde. De wedstrijd ging gewoon door, zoals hij dat ook gewild zou hebben. Door onze startpositie leek het een lastige opdracht om hier te winnen, maar door problemen bij de anderen hebben we die kans toch gekregen. We hebben de familie van Craig beloofd dat we ons zouden amuseren dit weekend en dat hebben we ook gedaan. Nu zijn onze gedachten opnieuw bij hen.”

Niet de eerste keer WK-leider

Het was van de rally van Finland in 2021 geleden dat Evans nog eens kon winnen. Dat jaar werd hij uiteindelijk tweede in de WK-stand achter Ogier. Een jaar eerder strandde de Welshman ook al op de tweede plek, maar die had een zuurdere nasmaak. Hij had namelijk lang uitzicht op de wereldtitel, maar ging in de fout tijdens de laatste rally van het seizoen, in Monza. Ogier won de rally, wipte zo over Evans in de WK-stand en mocht zich voor de achtste keer wereldkampioen rally noemen.

Dit seizoen is Evans momenteel dus de WK-leider – samen met Ogier weliswaar. Het seizoen is nog lang met nog negen rally’s op het programma en de voorsprong van de twee rijders is minuscuul, er kan dus nog veel gebeuren. Kalle Rovanperä (Toyota) heeft één punt minder, Ott Tänak (Ford) komt er slechts drie tekort. Thierry Neuville (Hyundai) sluit met elf punten achterstand de top vijf af. Het valt af te wachten of Evans geen flashbacks zal krijgen naar de ontknoping van drie jaar geleden, als hij bij het ingaan van de seizoenafsluiter in Japan opnieuw kans maakt op de wereldtitel.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.